Nog maar elf procent van Syrische chemische wapens is vernietigd

Het Amerikaanse marineschip MV Cape Ray ligt nu nog aan de kade in Spanje, maar moet binnenkort op zee de gevaarlijkste chemische wapens uit Syrië vernietigen. Als het materiaal op tijd wordt aangeleverd.
Het Amerikaanse marineschip MV Cape Ray ligt nu nog aan de kade in Spanje, maar moet binnenkort op zee de gevaarlijkste chemische wapens uit Syrië vernietigen. Als het materiaal op tijd wordt aangeleverd. Foto Reuters / Jon Nazca

Elf procent van de chemische wapens uit Syrië is vernietigd, meldt persbureau Reuters vandaag. Reuters beschikt over bronnen die zeggen dat Syrië de deadline om eind juni alle chemische wapens te hebben vernietigd, niet gaat halen.

Volgens de planning had Syrië op dit moment al 1.300 ton aan giftig materiaal bij de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) moeten inleveren. Volgens drie bronnen bij de OPCW heeft Syrië tot nu toe nog maar 140 ton ingeleverd. En maar 5 procent van de meest giftige chemicaliën.

Ban Ki-moon heeft vertrouwen dat de deadline gehaald wordt

Eind maart moeten het mosterdgas, de sarin en andere uiterst giftige stoffen vernietigd zijn buiten Syrië. Op dit moment is er vanwege het gebrek aan stoffen nog niet met de vernietiging begonnen. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN en Sigrid Kaag, die de ontwapeningsmissie in Syrië leidt, hebben het vertrouwen uitgesproken dat de vernietiging van de wapens volgens schema zal verlopen.

De Verenigde Staten hebben het schip de MV Cape Ray naar het gebied gestuurd om op zee de wapens te vernietigen. Zij hebben negentig dagen de tijd nodig om 500 ton aan materiaal te vernietigen. Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn als Syrië de deadline niet haalt.

Syrië geeft rebellen de schuld van de vertraging

Syrië geeft de rebellen de schuld van de vertraging. Ze hebben gezegd dat ze meer gepantserde containers nodig hebben om het materiaal veilig in te vervoeren.
Volgens de Verenigde Naties heeft Syrië al het benodigde materiaal en moet het land het transport versnellen.

Een anonieme Westerse diplomaat zei tegen Reuters:

“De hele discussie over veiligheid is onzin. Ze hebben dat spul jaren verplaatst zonder gepantserde voertuigen, waarom hebben ze die nu dan wel nodig?”

Autobom veroorzaakt vandaag bloedbad bij Syrische moskee

Een autobom veroorzaakte vandaag een bloedbad bij een moskee in een dorp in het zuiden van Syrië. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten zijn in Yadouda 32 mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. De Syrische staatstelevisie bevestigde de explosie, maar meldde ten minste drie doden.