Sotsji dag 7: Rutte hekelt ‘zeurpieten’ die Willem-Alexander te uitbundig vinden

Sotsji, dag 7. Vandaag komen er geen Nederlanders in actie. Wel is er onder meer de supercombinatie bij de mannen en de biathlon bij de vrouwen. Verder is er curling en gaat het ijshockeytoernooi verder. Ondertussen kijken we uiteraard ook naar wat er aan de zijlijn gebeurt, zoals de uitreiking van de zilveren en bronzen medaille aan Wüst en Boer. Alles in dit liveblog, dat tot vanavond steeds aangevuld wordt.

Ireen Wüst test het zilver.
Ireen Wüst test het zilver. Foto Reuters / Eric Gaillard

Afsluiting

Het liveblog gaat sluiten. Voor de vroege vogels is er morgen vanaf 06:00 uur alweer curling. En om 08:00 uur beginnen de vrouwen aan hun Super-G bij het skiën. Maar zet vooral de klok om half drie 's middags als het koningsnummer bij het mannenschaatsen begint: de 1.500 meter. Mark Tuitert verdedigt zijn Olympische titel. Blokhuijsen, Groothuis en Verweij zijn de andere Nederlanders die in actie komen.

De laatste uitslagen

De laatste uitslagen komen vanavond van de ijshockeybaan. De Canadezen verpulveren de Oostenrijkers met 6-0 in poule B. In diezelfde poule haalt Finland met 6-1 uit tegen de Noren. Beide winnaar hebben nu zes punten in hun poule.

Dit is geen nieuw rodelnummer maar de Canadees Pk Subban met de Oostenrijker Oliver Setzinger bovenop hem. Foto AFP / Alexander Nemenov

ijshockey

Hanyu wint het kunstschaatsen

Het laatste goud van de dag gaat naar de Japanner Yzuru Hanyu. Hij wint bij het kunstschaatsen van Patrick Chan uit Canada en Denis Ten uit Kazachstan.

Yuzuru Hanyu wint het kunstrijden. Foto Reuters / Lucy Nicholson

Nieuwe schaatspakken voor de Amerikanen

Twitter avatar BrianTHansen Brian Hansen We'll be racing with new suits that hopefully bring us new luck!

schaatsen

Tsuper wint in de aerials

De Wit-Russissche Alla Tsuper heeft de aerials gewonnen in het freestyle skiën. Ze hield de Chinese Mengtao Xu achter zich net als de Australische titelverdedigster Lydia Lassila die ten val kwam.

Alla Tsuper in actie. Foto AFP / Javier Soriano

Freestyle skiën

Wüst is blij met haar plak

schaatsen

Skeleton in foto's

Het skeleton levert mooie plaatjes op.

De Amerikaanse Katie Uhlaender viel met haar vierde plek net buiten de prijzen. Foto Reuters / Murad Sezer

De Russische Elena Nikitina werd derde. Foto Reuters / Murad Sezer

Het zilver was voor de Amerikaanse Noelle Pikus-Pace. Foto AFP / Leon Neal

En Elizabeth Yarnold bezorgt het Verenigd Koninkrijk het eerste Britse goud op deze Winterspelen. Foto AFP / Leon Neal

Goud voor Yarnold bij het skeleton

Het Verenigd Koninkrijk heeft het eerste goud binnen. Elizabeth Yarnold ging in een run vol fouten naar beneden, maar dat maakte voor de tijd niets uit. Bij The Guardian moeten ze inmiddels aan de beademing. De BBC noemde haar al de Usain Bolt van het skeleton.

Skeleton

Wüst en Boer hebben hun medailles binnen

De medaille-uitreiking voor de 1.000 meter van de vrouwen is geweest. Ireen Wüst en Margot Boer kregen hun zilveren en bronzen medaille omgehangen. Het goud was voor de Zhang die, zoals het een militair betaamd, tijdens het Chinese volkslied salueerde op het podium.

Foto AP / David J. Phillip

schaatsen

Fourcade springt een gat in de lucht

Martin Fourcade won op de 20 kilometer biatlon en springt bij de medaille-uitreiking een gat in de lucht.

Foto AFP / Andrej Isakovic

biatlon

Exit Zantingh, Enter Van der Hulst

Dat was het van mijn kant. De skeleton bij de vrouwen nadert de ontknoping en er is onder meer nog freestyle skiën (vrouwen) en kunstrijden (mannen). Bovendien krijgen Wüst en Boer straks hun medailles voor de 1.000 meter uitgereikt. Allemaal hoogstwaarschijnlijk in goede handen bij Alex van der Hulst, die het van me overneemt.

Wüst klaar om eerste zilver in ontvangst te nemen

Zij krijgt straks haar eerste zilveren medaille op Medal Plaza. Goud en brons had ze al. En met 'zij' bedoel ik Wüst, links op de selfie. Rechts de Chinese Zhang, die het goud won op de 1.000 meter.

schaatsen

Pljoesjtsjenko over zijn opgave

De grootste kunstrijder die de wereld ooit zag - ten minste, in olympische termen, want hij won medailles op vier verschillende Winterspelen - reageerde vandaag op zijn opgave van gisteren. De Rus Jevgeni Pljoesjtsjenko heeft "veel pijn". Klik op de afbeelding om naar de NOS-video te gaan.

Ploetsjenko over zijn opgave. Screenshot NOS

kunstrijden

Britse aan de leiding bij de skeleton

De skeletonvrouwen zijn momenteel bezig met de derde run (livestream NOS). De Britse Lizzy Yarnold staat op één in de tussenstand. Vanzelfsprekend zijn ze bij The Guardian dus in een jubelstemming, helemaal omdat de Amerikaanse Noelle Pikus-Pace, van wie veel verwacht werd, teleurstelde.

"The American is nowhere near as good as the Brit and she ends up +0.78 behind. Pikus-Pace smiles at the end but there is no way she will be happy with that run. Yarnold could crash on the final corner and still win this."

Noelle Pikus-Pace na haar race. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Skeleton

Bob de Jong: kans dat ik goud win is groot

Bedankt voor de hat tip, Volkskrant: op schaatsen.nl sprak de 37-jarige Bob de Jong vandaag over zijn kansen op de tien kilometer.

"Ik wil bewijzen dat ik de beste tien kilometerrijder ben. Leeftijd zegt me verder niets. (...) De kans dat ik goud win is groot. Ik voel me goed. Ik weet wat ik kan."

De tien kilometer wordt aanstaande dinsdag verreden. Lees het artikel hier.

schaatsen

Video: Rutte en de zeurpieten

Nog een video van een moment dat we eerder aanhaalden: Rutte over de uitbundigheid van ons Koninklijk echtpaar. Mensen die zich daar aan storen, zijn "zeurpieten".

Kunstschaatsen begonnen

Mannen, kunstschaatsen, vrije kür. Tot 20.00 uur. Hier.

kunstschaatsen

Geblesseerde biatlete ruilt Sotsji in voor de Playboy

Bij de biatlon van vanmiddag ontbrak de Duitse Miriam Gössner, vanwege een rugblessure. Ze besloot dan maar op een andere manier de aandacht op te eisen: door in de Playboy te poseren.

Miriam Gössner in december bij de IBU World Cup. Foto AFP / Jure Makovec

Twitter avatar martinfkde Martin Fourcade #Miriam #Gössner happy to see that your spine is better :-) @Playboy #biathlon #welldone http://t.co/vqzPEVhVFC

Opmerkelijk is ook dat Gössner de vriendin is van skiër Felix Neureuther, die vandaag in het nieuws kwam omdat hij in München betrokken was bij een auto-ongeluk. Zijn deelname aan de Spelen is daardoor onzeker. Gevreesd wordt voor een whiplash. Gössner zat naast hem toen het gebeurde, maar bleef ongedeerd.

Als je niet op je werk zit, kun je hier klikken voor alle Playboy-foto's die van de biatlete gemaakt zijn.

biatlon

Domracheva haalt bij biatlon goud binnen voor Wit-Rusland

Het goud bij de 15 kilometer biatlon voor vrouwen gaat naar Darya Domracheva, een Wit-Russische die eerder ook bij de achtervolging al goud won. Zilver was er voor Selina Gasparin (Zwitserland) en brons voor Nadezhda Skardin (Wit-Rusland). Het is de derde gouden medaille die vandaag is uitgedeeld: eerder op de dag ging er goud naar Viletta op de supercombinatie van de mannen en Cologna bij het langlaufen van de mannen.

Domracheva na haar finish. Ze won goud bij de biatlon. Foto AFP / Kirill Kudryavtsev

Domracheva, Viletta en Cologna. Het zijn geen namen als Wüst, Groothuis of Kramer, en dat is te zien aan onze kijkcijfers vandaag, maar laten we die anderen het ook eens gunnen. Morgen zijn wij weer aan de beurt.

biatlon

Poetin op bezoek bij de Amerikanen

Poetin bracht vandaag een bezoekje aan het Amerikaanse kamp. Een Koude Oorlog tussen de twee landen is er dus niet echt, of ze weten de onenigheid goed te verbergen. "De wijn is lekker", citeerde een USA Today-verslaggever die erbij was.

Twitter avatar nrarmour Nancy Armour President Putin visits USA House. "The wine is good." http://t.co/zZyaquflWO

Tretiakov ook na tweede run de beste in de skeleton

Rusland blijft bovenaan staan bij de skeleton (mannen): Tretiakov is ook na de tweede run de beste. Achter hem Martins Dukurs (Letland) en John Daly (VS). Run 3 en 4 zijn morgenmiddag.

Skeleton

Xu Mengtao de lucht in

Een mooie foto van de kwalificatie bij de freestyle skiën aerials van de vrouwen. Dit is tijdens een sprong van Xu Mengtao uit China.

Klik op de foto om 'm groter te zien.

Mooi plaatje. Foto Reuters / Dylan Martinez

Freestyle skiën

Loting 1.500 meter: Tuitert tegen Silovs in rit 13, Verweij tegen Mantia in laatste rit

Er is geloot voor de 1.500 meter van morgen. Koen Verweij rijdt de laatste rit, tegen de Amerikaan Joey Mantia. Jan Blokhuijsen moet als vervanger van Sven Kramer (hij zegde eergisteren af) al in de tweede rit de baan op en treft daar de Italiaan Mirko Nenzi. Stefan Groothuis rijdt in rit 7 tegen Aleksandr Zhigin uit Kazachstan. Mark Tuitert, die in Vancouver in 2010 op deze afstand goud won, rijdt tegen Harald Silovs uit Letland in rit 13. Zie hier de complete startlijst.

schaatsen

Zweden - Zwitserland: 1-0

De IJshockey-wedstrijd tussen Zweden en Zwitserland is afgelopen. Een nipte overwinning voor de Scandinaviërs, het werd 1-0. Zweden gaat nu aan kop in poule C en is al zeker van directe kwalificatie voor de kwartfinales.

ijshockey

"Koning had blijkbaar met een somber hoofd in een driedelig zwart pak op de tribune moeten zitten."

Om even terug te schakelen naar ons eigen land: premier Rutte werd zojuist tijdens zijn wekelijkse persconferentie gevraagd naar zijn mening over het uiterlijk en gedrag van onze koning in Sotsji. Een uitgesproken antwoord volgde:

"Zeurpieten! En volgens deze zeurpieten had koning Willem-Alexander blijkbaar met een somber hoofd in een driedelig zwart pak op de tribune moeten zitten. Zonder bier ja."

"Het is voor volwassenen vaak moeilijk om ergens enthousiast over te worden. Ik zag net dat we met twaalf medailles op de vierde plek in de medaillespiegel staan, en er komen er waarschijnlijk nog wel een paar bij. Dat is toch fantastisch. En dan is het toch prachtig om te zien dat we een koning hebben die daar gevoel voor heeft, daar enthousiast over is. Laten we daar nou toch gewoon blij mee zijn."

Willem-Alexander en Máxima vierden het vele Nederlandse succes de afgelopen week steeds vanaf de tribune, in oranje kleding, en fanatiek aanmoedigend.

schaatsen

Nederlandse dames trainen lachend

Bij gebrek aan groter nieuws rondom de Nederlanders, want die hebben vandaag nu eenmaal niets op het programma staan, deze trainingsfoto vanuit de Adler Arena. Een lachende Lotte van Beek, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra.

Klik op de foto voor een grotere weergave.

Training in de Adler Arena. Foto AP / Pavel Golovkin

schaatsen

Neureuther gaat toch naar Sotsji

Eerder vandaag schreven we in dit liveblog over de Duitser Felix Neureuther, die favoriet is bij de reuzenslalom en de slalom, maar op weg naar het vliegveld in München bij een auto-ongeluk betrokken was. Hij reist alsnog af naar Sotsji. Wel loopt er inmiddels in Duitsland een onderzoek naar zijn rijgedrag.

Biatlon vrouwen begonnen

De vrouwenbiatlon is inmiddels onderweg. 15 kilometer langlaufen en ondertussen schieten. De NOS-livestream kun je hier zien.

biatlon

Mollema vs Kramer

Wielrenner Bauke Mollema zit ondertussen op z'n gemakje achter Twitter. Hij heeft klaarblijkelijk Sven Kramer op de korrel.

Twitter avatar BaukeMollema Bauke Mollema Ik ken maar 1 persoon die Sven Kramer nog zou kunnen kloppen... http://t.co/VX3wyjxtHC


schaatsen

Stefan Groothuis staat nu in onze eregalerij

Mocht je gedacht hebben: hé, waar blijven de updates? Eén: er was even weinig te melden, want veel sporten liggen stil. En twee: de Wintergoud-aflevering over Stefan Groothuis staat nu online. Alle afleveringen van de eregalerij, waar we alle Nederlandse goudwinnaars van Winterspelen in opnemen, zijn hier te vinden.

schaatsen

Rus de snelste bij eerste run skeleton

De eerste run bij de skeleton voor mannen is gewonnen een Rus, Alexander Tretiakov. Tweede en derde: Martins Dukurs (Letland) en Matthew Antoine (VS, hier op de foto). Over een half uurtje begint de tweede run.

Skeleton

Een blije Innerhofer op het podium

Een kanshebber voor foto van de dag. Christof Innerhofer werd vandaag bij de supercombinatie derde en vierde dat zo. Helemaal links de nummer twee, Ivica Kostelic, en in het midden winnaar Sandro Viletta.

(Klik op de foto voor een grotere weergave.)

Christof Innerhofer op het podium. Foto Reuters / Stefano Rellandini

supercombinatie

Dit is het programma voor de rest van de dag

Wat komt er nog vanmiddag? Er is skeleton: eerst bij de mannen, waar de eerste run net begonnen is (hier de livestream van de NOS) en de tweede run even na 15.00 uur is. Er zijn in totaal vier runs, dus de medailles worden vandaag nog niet verdeeld. Bij de vrouwen wel: tussen 16.40 uur en 18.30 uur doen zij hun derde en vierde run, waarna de podiumplekken dus verdeeld zijn.

Matthew Antoine (VS) tijdens de eerste run van de skeleton. Foto Reuters / Arnd Wiegmann

Er is freestyle skiën: de aerials bij de vrouwen. Begint om 14.45 uur. Tegen 19.15 uur hebben alle medailles iemands naam.

Er is biathlon: 15 kilometer individueel voor de vrouwen. Het skiën + geweerschieten begint om 15.00 uur.

Er is kunstrijden: de mannen individueel, vrije kür. Tussen 16.00 uur en 20.00 uur. Ook een medaille-onderdeel.

Er is ijshockey: veel wedstrijden in de poulefases. Lees hier hoe dat toernooi, dat op de laatste dag van deze Spelen z'n finale beleeft, in elkaar steekt.

Er is schansspringen: de kwalificatie bij de mannen op de Grote Schans.

En er is curling, basically de hele dag door. Voorrondes in het mannen- en vrouwentoernooi. Tot een apotheose komt het hier nog lang niet: we moeten wachten tot 20 februari (de vrouwen) en 21 februari (de mannen) voordat we weten wie hun bezem mogen inruilen voor een medaille.

Een prestatie om trots op te zijn

Dit kwam ik tegen in het liveblog van The Guardian: een persbericht van de organisatie met een opmerkelijk niet-opmerkelijke constatering. 'Sochi 2014 Games successfully reach half-way point'. Desondanks proficiat.

Twitter avatar owen_g Owen Gibson Press release from organisers: "Sochi 2014 Games Successfully Reach Half-way Point".

Verrassing: goud voor Viletta op de supercombinatie

De Zwitser Sandro Viletta is olympisch kampioen geworden op de supercombinatie. Alle favorieten lieten het bij de slalom liggen, in meerdere gevallen omdat de hoge temperaturen nadelig uitpakten voor de sneeuw. De Kroaat Kostelic, van wie veel verwacht werd, kwam nog wel tot zilver. De Italiaan Innerhofer pakte brons. De Amerikaan en titelverdediger Bode Miller staat met lege handen.

Sandro Viletta na zijn finish. Hij was vandaag de beste. Foto AFP / Olivier Morin

supercombinatie

Rusland even niet blij met Pljoesjtsjenko

Het ene moment de held, het volgende de schlemiel. Rusland heeft het wel even gehad met Jevgeni Pljoesjtsjenko. De kunstrijder meldde zich gistermiddag vlak voor aanvang van zijn wedstrijd af en liet daarna zelfs weten dat het einde loopbaan is. Hij is de enige kunstrijder die medailles wist te winnen op vier verschillende Winterspelen en afgelopen weekend hielp hij Rusland aan goud bij de teamwedstrijd, maar de opgave van gisteren valt niet in goede aarde. Rivaal Alexei Yagudin zei veelzeggend tegen Russische media dat hij waardering heeft voor ‘mensen die tot het einde doorgaan’.

Pljoesjtsjenko na zijn opgave gisteren. Foto AP / Vadim Ghirda

kunstschaatsen

Kostelic grijpt naast goud

Van Ivica Kostelic werd ook veel verwacht. Maar nee: hij skiet de tweede tijd en dat is een verrassing. Viletta staat dus nog op goud. Miller is inmiddels van het podium gevallen.

Bode Miller. Foto AFP / Dimitar Dilkoff

supercombinatie

Titelverdediger Miller haalt 't niet

Geen succes voor Bode Miller, titelverdediger op dit onderdeel. Hij heeft voorlopig de derde tijd, en zal door een van de anderen nog wel van die bronzen plek worden gestoten.

supercombinatie

Viletta nu de beste

Toch een nieuwe snelste tijd: Sandro Viletta is de nieuwe leider bij de supercombo. Maar onder anderen Kostelic en Miller moeten nog. Sterker: nu gaat Miller.

supercombinatie

Warme piste speelt een grote rol bij slalom

Ja, dit is vreemd hoor. Meerdere skiërs vallen, maken een misser of presteren ver ondermaats. Ongebruikelijk veel deelnemers hebben een DNF achter hun naam - Did Not Finish. Heeft dat te maken met de sneeuw, die met de temperaturen boven tien graden celcius niet toestaat dat er snel naar beneden geslalomd wordt? De Tsjech Adam Zampa, die als een van de eersten startte en daarmee waarschijnlijk een voordeel had, is vooralsnog de snelste.

supercombinatie

De Olympische Lentespelen

Lente-temperaturen in Sotsji weer vandaag. Dat beïnvloedt de sporten, want de afdaling van de supercombinatie begon vanochtend al een uurtje vroeger en bij de slalom, net begonnen, gaan de skiërs er ook weer last van krijgen. Het is 11 graden bij de start, zegt Volkskrant-liveblogger Pieter Sabel. De verwachting is dat het zelfs nog iets warmer wordt, dus het is een voordeel als je als een van de eersten (van in totaal 46 deelnemers) naar beneden mag.

Blauwbekken in Sotsji. Foto Reuters / Carlos Barria

Supercombinatie nadert ontknoping

Over een paar minuten: deel twee van de supercombinatie. Vanochtend was er de afdaling, met Jansrud als snelste (hier de NOS-video). Straks de slalom. Let ook op Miller (VS) en Kostelic (Kroatië). Of niet, zelf weten.

supercombinatie

Kramer en De Jong dollen wat

Geen Nederlanders in actie dus vandaag. Wat dat betreft hadden mijn collega-livebloggers het eerder deze week beter getroffen. Aan de andere kant: ik heb deze foto van Sven Kramer die aan het haar van Antoinette de Jong trekt.

Kramer en De Jong tijdens de training vandaag. Foto AP / Matt Dunham

schaatsen

Goud voor Cologna bij het langlaufen

De eerste gouden medaille van vandaag gaat naar Cologna, bij het langlaufen, 15 kilometer klassiek. Johan Olsson uit Zweden wint zilver, zijn landgenoot Daniel Richardson brons. De Noren stellen teleur: er werd vooral veel verwacht van Martin Johnsrud Sundby, maar hij bleef ver achter.

Cologna finisht. Foto AFP / Pierre-Philippe Marcou

langlaufen

Cologna vooralsnog de snelste

Vijftien kilometer langlaufen, dan mag je daarna wel even uitgeput in de sneeuw liggen. Dario Cologna, zoals eerder gezegd favoriet voor het goud, zette zojuist de beste tijd neer: 38:29,70. Er moeten nog wat favorieten binnenkomen, maar het ziet er dus goed uit voor de Italiaan. Sundby, bijvoorbeeld, kwam onderweg niet verder dan de dertiende tussentijd.

langlaufen

Amerikanen niet meer zo blij met 'vuilniszakken'

Op de foto: de Amerikaan Shani Davis vandaag tijdens een training in de Adler Arena. Morgen rijdt hij de 1.500 meter. Er is veel te doen om de pakken van de Amerikanen, die vooraf gezien werden als een geheim wapen maar inmiddels de zondebok zijn. De pakken hebben onhandige luchtgaten, maken geluid, worden al ‘vuilniszakken’ genoemd en doen vooralsnog weinig goeds voor het moraal van de dragers. Davis bleef op de 1.000 meter ver weg van het podium.

Klik voor een grotere weergave.

Davis in de Adler Arena. Foto AP / Pavel Golovkin

schaatsen

De mooie kant van Sotsji

Voor aanvang van deze Spelen beklaagden journalisten zich: hun hotels waren een uit elkaar vallende bende. Voor anderen is het beter geregeld; zie deze serie met alleen maar mooie foto's uit Sotsji.

Het langlaufen is begonnen: let op die Italiaan

Bij het langlaufen is zojuist de 15 kilometer klassieke stijl bij de mannen begonnen. Naar verwachting is rond 12.45 bekend wie het goud wint. Afgaande op de quoteringen bij wedkantoor Unibet zijn Dario Cologna (Italië), Martin Johnsrud Sundby (Noorwegen), Aleksej Poltoranin (Kazachstan) en Johan Olsson (Zweden) favoriet voor 't goud. De NOS heeft een livestream.

langlaufen

Even over het ijshockey-toernooi

Vandaag veel ijshockey bij de mannen. Hoe zit dat toernooi eigenlijk in elkaar? Een korte uitleg.

Er doen twaalf teams mee. Ze zijn verdeeld over drie poules van vier teams, waarin iedereen tegen elkaar speelt. Het opmerkelijke is dat er in die poulefase, die t/m aanstaande zondag duurt, nog niemand kan worden uitgeschakeld. Wel mogen de drie winnaars van de poule en de beste nummer twee een ronde overslaan terwijl de rest onderling om de andere vier kwartfinaleplaatsen strijdt. Daarna, als er dus nog acht landen over zijn, is het knock-out: verliezen is naar huis. De finale is op 23 februari, de slotdag van de Spelen. Canada (winnaar in Vancouver), de VS en Rusland zijn de favorieten.

Wat zijn de spelregels? Dat legt de NOS uit in deze video (die we niet mogen embedden, dus je moet erop klikken om naar de NOS-site te gaan).

IJshockey-uitleg. Screenshot NOS

ijshockey

Tegenvallers voor Duitsland en Zweden

Slecht nieuws was er vanochtend voor de Duitsers en de Zweden.

De Duitse skiër Felix Neureuther, favoriet voor de reuzenslalom en de slalom, was betrokken bij een auto-ongeluk in München toen hij onderweg was naar het vliegveld. Daar heeft hij mogelijk een whiplash aan overgehouden. Of hij alsnog naar Sotsji kan voor de reuzenslalom (aanstaande woensdag) en de slalom (volgende week zaterdag) is dus maar de vraag.

Zweden is ondertussen de aanvoerder van het IJshockeyteam krijtgeraakt. Henrik Zetterberg heeft een rugblessure. In de gewonnen openingswedstrijd van zijn team, tegen Tsjechië, scoorde hij nog. De kansen op eremetaal zijn fors gedaald nadat eerder ook Henrik Sedin en Johan Franzen zich moesten afmelden. Zweden speelt vanmiddag weer, vanaf 13.30 uur tegen Zwitserland.

Zetterberg (rechts, nummer 40) tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië. Foto Alexander Nemenov

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

ijshockey

Kramer luncht met Verweij en Skobrev

Het is al lunchtijd in Sotsji. Aan tafel: Skobrev, Verweij en Kramer.

Twitter avatar SvenKramer86 Sven Kramer Lunch with the speedskating future, @IvanSkobrev and @verweijkoen. http://t.co/HdTG1AlaJz

Dat Kramer en Skobrev goed met elkaar omgaan, wisten we al. "Watch out for Russians", zei Skobrev tijdens een interview van Kramer, vorig jaar tijdens het WK afstanden in Sotsji.

Fotootje. Leuk, voor thuis.

Twitter avatar bryanwx Bryan Wood A woman attempting to take a picture at a hockey game in Sochi today. This may be one of my favorite pics ever. http://t.co/x2X20ebCdq

All oranje, all the time. Hup Holland Hup!

Bij Buzzfeed zijn ze dezer dagen nogal dol op ons: 'The Dutch Are Having More Fun Than Everyone Else At The Olympics'. Omdat we allemaal medailles winnen, een eigen feesthuis hebben en selfies maken. Het is af en toe wel erg veel reclame voor een bepaald biermerk en de term 'rock music' slaat de plank flink mis bij een foto van Nick en Simon, maar goed.

Daily Show over Ireen Wüst en Poetin

The Daily Show van Jon Stewart had eergisteren een blokje over de Spelen. Het fragment staat sinds gisteravond ook online, en we plaatsen het hier omdat Wüst erin langskwam. 'Eirien Vhast' is volgens de show 'openly gay' (niet echt, ze heeft een vriendje nu) en daar kwam Poetin even wat aan doen.

Noor Jansrud voorlopig de snelste bij supercombinatie

De Noor Kjetil Jansrud was de snelste op het eerste onderdeel van de supercombinatie met een tijd van 1.53,24. Daarna volgden op korte afstand Ondrej Bank (Tsjechië), Matthias Mayer (Oostenrijk), Aleksandr Aamodt Kilde (Noorwegen) en Max Franz (Oostenrijk). Hier de NOS-video.

Kjetil Jansrud, voorlopig de snelste vandaag. Foto AP / Charles Krupa

supercombinatie

Nu bezig: supercombinatie, curling en IJshockey

Inmiddels begonnen: 1) De supercombinatie bij de mannen, die eerst een afdaling deden en straks, om 12.30 uur, de slalom (vandaar 'combinatie'). 2) Curling, waar de halvefinaleplaatsen op het spel staan. Vanochtend verloor voor het eerst China (van Zweden, 6-5 na verlenging) en won Canada van Noorwegen (10-4) en de VS van Duitsland (8-5). Zweden neemt nu de leiding in het tussenklassement. 3) IJshockey, Tsjechië - Letland.

Dit staat er wel op het programma

Hier het spoorboekje van vandaag, met alles wat er wel op het programma staat.

Geen Nederlanders vandaag

Een week geleden werden de Spelen geopend. Inmiddels zijn 'we' al twaalf medailles rijker. Daar komt vandaag helaas geen verandering in, want er komen geen Nederlanders in actie. Je kunt dus iets anders gaan doen in dit liveblog volgen wat er voor de rest allemaal gebeurt.

Goedemorgen. Sotsji, dag 7. Vandaag komen er geen Nederlanders in actie. Wel is er onder meer de supercombinatie bij de mannen en de biathlon bij de vrouwen. Verder is er curling en gaat het ijshockeytoernooi verder. Ondertussen kijken we uiteraard ook naar wat er aan de zijlijn gebeurt, zoals de uitreiking van de zilveren en bronzen medaille aan Wüst en Boer. Alles in dit liveblog, dat tot vanavond steeds aangevuld wordt.