Leger leidt vijftien hackers op voor aanvallen op ‘vijandige computers’

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp tijdens de uitreiking van de Herinneringsmedailles Vredesoperaties aan 449 Nederlandse militairen van marine, landmacht en luchtmacht.
Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp tijdens de uitreiking van de Herinneringsmedailles Vredesoperaties aan 449 Nederlandse militairen van marine, landmacht en luchtmacht. Foto ANP/Koen van Weel

Het leger gaat vijftien hackers opleiden om aanvallen op vijandige computers uit te kunnen voeren. De hackers beginnen dit jaar met een opleiding bij computerbeveiligingsbedrijf Fox-It in Delft, zo schrijft de Volkskrant vanochtend.

De nieuwe militairen gaan deel uitmaken van een cybermacht bestaande uit ongeveer tweehonderd man. Ze moeten volgens commandant der strijdkrachten Tom Middendorp “niet alleen aanvallen kunnen pareren, maar ook zelf kunnen uitvoeren”. Wat de precieze gevechtsrichtlijnen zullen worden zal de regering moeten vaststellen volgens Middendorp.

De opleiding van de hackers zal een jaar in beslag nemen, en vormt een eerste stap naar ‘offensieve digitale operaties’ die anderhalf jaar geleden werden aangekondigd door toenmalig minister van Defensie Hans Hillen (CDA).

De vijftien hackers wonnen een interne wedstrijd

De vijftien hackers wonnen een interne competitie binnen het leger waar vierhonderd militairen aan meededen. Als er geen missies zijn, zullen de hackers bij de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst MIVD worden ondergebracht.

Nederland is een van de weinige westerse landen die openlijk erkennen dat het ook offensieve plannen heeft in het digitale domein, zo stelt Hans Folmer, commandant van de Taskforce Cyber in de krant:

“Het gaat erom dat je in een militair conflict de vijand het gebruik van zijn middelen ontzegt. Dus beschiet je een tank, bombardeer je een commandopost en probeer je hun computers uit te schakelen.”