kort

Schets Iris van Dongen, gebaseerd op een foto van Koos Breukel

Executies //

VN: zeventig mensen vermoord in Congo

Met machetes gewapende rebellen hebben in het oosten van Congo zeventig mensen vermoord. De Verenigde Naties hebben berichten binnengekregen over ernstige mensenrechtenschendingen in de provincie Noord-Kivu. Wie er verantwoordelijk is voor de moordpartij is nog onduidelijk, maar de VN gaan ervan uit dat de daders terreur willen zaaien onder de lokale bevolking. Het zou gaan om standrechtelijke executies in dorpjes. In het oosten van Congo zijn sinds 1996 miljoenen mensen bij geweld, ziekte en honger om het leven gekomen. Heersende conflicten worden onder meer gevoed door de vele delfstoffen die Congo rijk is.

Staatsieportret //

Ruzie over ‘plagiaat’ foto Breukel bijgelegd

De ruzie over plagiaat bij een staatsieportret van koning Willem-Alexander is bijgelegd. Afgesproken is dat een schets die kunstenares Iris van Dongen op basis van een foto van Koos Breukel maakte in bruikleen wordt gegeven aan Breukel om te exposeren, zo meldde het Mondriaan Fonds gisteren. Breukel zegt blij te zijn dat het meningsverschil is bijgelegd maar noemt het „van grote onnozelheid” dat niemand heeft ingegrepen. De ruzie kwam voort uit een wens van het Fonds om staatsieportretten van de koning te laten maken. Twaalf gegadigden mochten een schets insturen, zij moesten de koning op basis van bestaand materiaal en hun fantasie schilderen.

Coma //

Schumacher nog altijd in ontwakingsproces

Het ontwakingsproces van Michael Schumacher is nog altijd gaande. Dat zei de manager van de oud-coureur gisteren in een verklaring. Twee weken geleden werd begonnen met de procedure om Schumacher, die eind december tijdens het skiën op zijn hoofd viel, uit zijn coma te halen. Volgens de Duitse krant Bild zou Schumacher met een longontsteking kampen, maar daar zei zijn manager gisteren niets over. Het duurt waarschijnlijk nog maanden voordat de toestand van Schumacher duidelijk zal zijn.