Ruzie over ‘plagiaat’ met staatsieportret bijgelegd

De ruzie over plagiaat bij een staatsieportret van koning Willem-Alexander is „in goed onderling overleg” bijgelegd. Afgesproken is dat de studie die kunstenares Iris van Dongen op basis van een foto van Koos Breukel maakte in bruikleen wordt gegeven aan Breukel. Dat heeft het Mondriaan Fonds gisteren bekendgemaakt.

Later dit jaar wil Breukel de schets samen met zijn foto exposeren in zijn project Dutch National Portrait Gallery. Dat het werk van Van Dongen werd verspreid zonder verwijzing naar Breukel was volgens het Mondriaan Fonds nooit de bedoeling. Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden. „Het spijt het Mondriaan Fonds dat Koos Breukel zich benadeeld voelt door deze kwestie en de nasleep ervan.” Het stak Breukel dat Van Dongen hem niet van tevoren had gevraagd of ze zijn foto mocht gebruiken. In deze krant sprak hij van „regelrecht jatwerk” en „gesubsidieerd plagiaat”. Van Dongen was een van de twaalf genodigden die van het Mondriaan Fonds een schets voor het staatsieportret mochten insturen. Omdat de koning niet beschikbaar was om te poseren, werd bestaand materiaal als basis gebruikt. Voor de drie winnaars, die een echt staatsieportret mogen vervaardigen, zal Willem-Alexander wel poseren. Naast Van Dongen zijn dat Rineke Dijkstra en Femmy Otten. (NRC)