KNAW-instituten samen, tegen zin van het NIOD

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gaat haar instituten op het gebied van de geesteswetenschappen samen huisvesten in het oude tropeninstituut KIT in Amsterdam.

De KNAW was al langer van plan om onder meer het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), het Meertens Instituut, het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis en het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS) samen te voegen, maar eerder was nog onduidelijk waar dat zou gebeuren.

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) blijft in Leiden, en de collectie van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) blijft in Amsterdam. De ondernemingsraad van de KNAW moet over twee weken nog wel akkoord gaan met de plannen.

Een woordvoerder van het NIOD toont zich in een eerste reactie ontevreden met het besluit van de Akademie. „Wij vinden het prematuur. We waren nog in gesprek met de KNAW. Het NIOD gaat erop achteruit, wat betreft de financiën en de publieksfunctie. We willen over dit besluit nog verder spreken met het KNAW-bestuur.”

Een woordvoerder van de KNAW laat weten dat de Akademie tegemoet is gekomen aan het belangrijkste bezwaar van het NIOD tegen de oorspronkelijke plannen. Die voorzagen in een splitsing van collectie en onderzoekers. „In het gebouw van het KIT is voor beide ruim voldoende plaats.”