Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

John Stanmeyer winnaar World Press Photo 2013

De winnaar van de World Press Photo 2013 is de Amerikaanse fotograaf John Stanmeyer, verbonden aan het fotoagentschap VII. De jury koos uit een serie van Stanmeyer één beeld waarop migranten te zien zijn die ’s nachts, bij de kust van Djibouti proberen met hun mobiele telefoons een signaal op te vangen vanuit Somalië.

Foto John Stanmeyer (VS) / VII voor National Geographic

De winnaar van de World Press Photo 2013 is de Amerikaanse fotograaf John Stanmeyer, verbonden aan het fotoagentschap VII. Stanmeyer maakte vorig jaar voor National Geographic een fotoreportage van Afrikaanse migranten die samenkomen in de hoofdstad Djibouti, een trekpleister voor migranten die vanuit Somalië, Ethiopië en Eritrea op weg zijn naar Europa.

De jury koos uit de serie van Stanmeyer één beeld waarop migranten te zien zijn die ’s nachts, bij de kust van Djibouti proberen met hun mobiele telefoons een signaal op te vangen vanuit Somalië.

Hoopvol beeld

“Dit is misschien wel het meest hoopvolle beeld dat heeft gewonnen in de geschiedenis van World Press Photo”, zegt de Britse fotograaf en juryvoorzitter Gary Knight over de foto. Knight:

“Het is een foto van mensen die zich in een benarde situatie bevinden, maar de boodschap die eruit spreekt is positief. Ze zijn op zoek naar contact met de wereld.”

Volgens Knight, die zelf oprichter is van het fotoagentschap VII, heeft de jury, na lang beraad, gekozen voor het beeld van Stanmeyer.

“Wie naar deze foto kijkt, ziet niet het einde, maar het begin van een verhaal. Deze mensen zijn op weg naar een beter leven en zijn, via hun mobieltje, op zoek naar contact. Bovendien zegt de foto veel over de moderne wereld waarin meer mobieltjes dan mensen zijn.”

Dit jaar werden voor de fotowedstrijd 98.671 foto’s ingestuurd door 5.703 fotografen van 130 verschillende nationaliteiten. Bekijk hier een selectie van winnaars uit andere categorieën:

Knight richtte fotoagentschap Stanmeyer op

Knight, die in 2001 fotoagentschap VII oprichtte, wist gedurende het jureringsproces niet dat de bewuste foto van Stanmeyer afkomstig was:

“Ik lees National Geographic niet en volg ook niet alle fotoreportages die op de site van VII worden geplaatst.”

Volgens Knight, die zelf al 25 jaar werkzaam is in de internationale fotografiewereld en al drie keer eerder aan de jury van WPP deelnam, is het onvermijdelijk dat de juryleden het werk van sommige deelnemers kennen. “Maar WPP houdt het stemgedrag van juryleden nauwlettend in de gaten.”

Gedurende de vierde jureringsronde werd Knight er door David Campbell, de secretaris van de WPP-jury, op gewezen dat hij ‘connecties’ had met de maker van de foto. “Ik heb dat vervolgens gemeld aan de andere acht juryleden”, zegt Knight. “Ook heb ik nog aan Michiel Munneke, directeur van WPP, gevraagd of ik mijn stem moest onthouden. Maar dat is tegen de regels van WPP. Ik heb in de laatste ronde dus meegestemd.”

De foto van Stanmeyer werd uiteindelijk met een ‘overweldigende meerderheid’ aangenomen.