Hoge bonussen voor de Lloyds-bankiers

Voor topman Antonio Horta-Osorio van Lloyds Banking Groups is er een bonus van 1,7 miljoen pond (2 miljoen euro). En omdat de Britse bank voor het eerst sinds 2008 uit de rode cijfers is, zal hij die ditmaal niet weigeren. Horta-Osorio heeft ook bekendgemaakt dat de bank, nog altijd voor 33 procent in handen van de Britse staat, klaar is weer volledig terug te keren op de markt.

Horta-Osorio heeft reden om tevreden te zijn. Gisteren maakt Lloyds bekend dat er in 2013 415 miljoen pond winst is gemaakt, voor belasting. In 2012 leed de bank nog een verlies van 606 miljoen pond. Het onderliggende resultaat, exclusief eenmalige lasten wegens de verkoop van woekerpolissen, steeg met 140 procent naar 6,2 miljard pond.

Desondanks zal het uitkeren van bonussen bij Lloyds opnieuw tot politieke ophef leiden. Niet alleen de topman krijg een bonus, aan de rest van de werknemers betaalt de bank 395 miljoen pond uit, een verhoging van 8 procent ten opzichte van 2012. Gemiddeld ontvangen de Lloyds-bankiers 4.500 pond. Volgens Horta-Osorio weerspiegelt het „de geweldige vooruitgang” die de bank heeft gemaakt.

Maar ondertussen moet de bank nog 1,8 miljard pond opzijzetten om schadevergoedingen te betalen aan Britten die ten onrechte een verzekering op aflossingen (de zogenoemde PPI’s) hadden gekregen. Alle grote Britse banken hebben inmiddels miljarden aan compensatie betaald in wat het grootste consumentenschandaal in decennia wordt genoemd. Lloyds kreeg bovendien in december een boete van 28 miljoen pond omdat sommige financieel adviseurs in de jacht op een bonus klanten zo onder druk zetten, dat ze uit het oog verloren of die klanten bepaalde producten wel nodig hadden.

Eerder deze week wekte de uitkering van bonussen bij concurrent Barclays ook al woede op. Die bank, niet in staatshanden, keerde voor 2,34 miljard pond aan bonussen uit. De zakenbankiers gingen er 13 procent op vooruit, en krijgen na de uitstelperiode gemiddeld 60.100 pond.

Maar juist bij de investeringstak van de bank daalde de winst voor belasting met 37 procent naar 2,5 miljard pond. Analisten vrezen dat topman Anthony Jenkins zijn belofte om de rentabiliteit op eigen vermogen in 2016 boven de 11,5 procent te krijgen niet zal halen. Barclays’ totale winst voor belasting daalde naar 5,2 miljard pond, 32 procent lager dan in 2012.

Maandag maakte de bank bovendien bekend dat er dit jaar nog eens tien- tot twaalfduizend banen zullen verdwijnen, de meeste in het Verenigd Koninkrijk. Barclays kwam een dag eerder met zijn cijfers, nadat The Mail on Sunday schreef dat privégegevens van 27.000 klanten, waaronder hun inkomen en schulden, zijn gekopieerd en doorverkocht.