Heel zeldzaam en zóóóóóóó schattig: het steppeslurfhondje

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is een steppeslurfhondje geboren. Op welke dag dat precies is gebeurd is onduidelijk. Ook het geslacht van het beestje is nog niet bekend. Maar het wordt in de wandelgangen al Guusje genoemd.

De geboorte is zeer bijzonder, steppeslurfhondjes zijn erg zeldzaam in Europese dierentuinen. Steppeslurfhondjes zijn grote springmuizen – volwassen exemplaren worden zo’n 30 centimeter – uit Oost-Afrika. Ze leven in de bossen en tussen het struikgewas, waar ze overdag met hun slurfachtige neus over de grond naar insecten zoeken.

Er zijn in totaal maar vier steppeslurfhondjes in Europese dierentuinen: drie in Blijdorp en een in Antwerpen. Het is de tweede keer dat er in Europa een steppeslurfhondje is geboren. Toen gebeurde dat ook al in Blijdorp bij hetzelfde steppeslurfhondjesstel: Gloria en Gambit.

Het is een wonder dat het zo goed klikt tussen tussen de steppeslurfhondjes. Het heeft de grootst mogelijke moeite gekost, aldus Blijdorp, om een geschikte partner voor Gloria te vinden. In 2012 werd Gambit vanuit de Amerikaanse stad Denver naar Rotterdam gevlogen.

Jonge steppeslurfhondjes kunnen lang onopgemerkt blijven omdat zij zich na de geboorte goed vertsoppen in het nest van blaadjes en houtsnippers. Guusje werd voor het eerst gesignaleerd door een bezoeker, die direct een foto nam van het diertje.