Franse en Duitse economie groeien

De Franse president Hollande en bondskanselier Merkel. De beide landen konden vandaag een lichte groei van hun economie bekendmaken.
De Franse president Hollande en bondskanselier Merkel. De beide landen konden vandaag een lichte groei van hun economie bekendmaken. Foto EPA / Olivier Hoslet

Niet alleen de Nederlandse economie laat vanmorgen positieve cijfers zien, ook de Franse en Duitse economie trekken weer aan. De Franse economie groeide in het vierde kwartaal en over geheel 2013 met 0,3 procent, zo meldt het Franse statistiekbureau. De Duitse economie groeide over het laatste kwartaal met 0,4 procent, zo meldt het Duitse statistiekbureau.

Vrijwel alle economieën in de eurozone komen vandaag met groeicijfers.

Het Franse statistiekbureau Insee meldt dat in de tweede economie van de eurozone tijdens het derde kwartaal sprake was van een stagnatie. Eerder was nog een krimp gemeld van 0,1 procent. De groei in het vierde kwartaal was te danken aan een toename van de consumptie met een half procent. In het derde kwartaal nam de consumptie maar met 0,1 procent toe. Verder speelde ook de handel van Frankrijk een rol in de groei. Een dempende factor waren de voorraden van bedrijven.

De groei van de Duitse economie was een verrassing schrijft de Wall Street Journal. De verwachting was dat de economie 0,3 procent zou groeien. Duitsland maakt 28 procent uit van de economie in de hele eurozone.

Duitsland profiteerde vorig kwartaal van een groeiende export. De uitvoer van Duitse producten en diensten groeide veel sterker dan de import. Uit het binnenland kwamen gemengde signalen. De consumentenbestedingen liepen iets terug, maar bedrijven investeerden meer in materialen en gebouwen. De staatsuitgaven bleven gelijk.