Er zijn best veel inbraken in het postcodegebied waar Els Borst woonde

Buurtgenoten van Els Borst in Bilthoven voelen zich volgens De Telegraaf „geteisterd door inbraken”. Er wordt meer ingebroken dan gemiddeld. Maar niet schokkend meer.

Oud-minister Els Borst (81) werd maandagavond door een vriendin gevonden in de garage van haar villa in Bilthoven. De politie besloot tot extra onderzoek vanwege de „gekke” vindplaats en „aanwijzingen die we nog niet begrijpen”. Er werd sectie verricht en gisteren bevestigde de politie dat de D66-politica zeker is overleden als gevolg van letsel. Over het type letsel wilde de politie niets kwijt. Ook over de toedracht, misdrijf of ongeval, is nog niets duidelijk. „Er zijn geen sporen van inbraak aangetroffen, maar een misdrijf sluiten we niet uit.”

‘Wijk geteisterd door inbrekers’

De Telegraaf wekte gisteren de suggestie dat ze is overleden na een mislukte inbraak. Onder een grote foto van Els Borst plaatste de krant een artikel met de kop ‘Wijk geteisterd door inbrekers’. Er kwamen mensen aan het woord die vlak bij het adres van Els Borst aan de Ruysdaellaan in Bilthoven-Noord woonden. Inbraken in de villawijk zijn volgens de bewoners sinds twee jaar „schering en inslag”. Er zouden „wekelijks huizen worden geplunderd”. Een wijkbewoner: „Eén keer liep er zelfs iemand op het dak van ons huis. Toen ik hem vroeg wat hij aan het doen was, kreeg ik te horen dat hij verdwaald was.”

De vraag is of dat klopt. Op de site Misdaad in Kaart is per postcodegebied precies te zien hoeveel woninginbraken er de laatste maanden zijn geweest. De site, een initiatief van de politie, bestaat sinds een half jaar. Ook pogingen tot inbraak zijn in de cijfers meegenomen. Geregistreerde inbraken worden binnen 24 uur online gezet. Alleen inbraken in schuurtjes en bergingen zijn niet meegeteld.

De database is gebaseerd op aangiftes, dat maakt de site redelijk betrouwbaar. De aangiftebereidheid bij woninginbraken is vaak groot omdat verzekeraars aangiftes verlangen. Voor pogingen tot inbraak is de site minder betrouwbaar, die melden bewoners lang niet altijd.

Het postcodegebied van Bilthoven-Noord is 3723. Het gebied telt 9.795 inwoners verdeeld over 4.160 huishoudens. De laatste zes maanden zijn er 33 inbraken danwel pogingen daartoe geregistreerd. Dat zijn zo’n 8 registraties per 1.000 huishoudens. Het landelijk gemiddelde is circa 6 per 1.000 huishoudens.

Hieruit is te concluderen dat in postcodegebied 3723 het laatste half jaar bijna eenderde vaker is ingebroken dan gemiddeld in Nederland. Maar is dat significant meer dan gemiddeld? Dat is moeilijk te zeggen. Want hoe bijzonder is postcodegebied 3723? Is de afwijking van het landelijk gemiddelde in Bilthoven-Noord sterker dan de gemiddelde afwijking van alle andere postcodegebieden? De kans dat het verschil significant is, is niet zo groot. Weinig postcodegebieden zullen precies rond het gemiddelde liggen, bovendien gaat het in deze wijk om een relatief klein aantal huishoudens (4.160), wat de toevalskans van de afwijking vergroot.

Amersfoort is ‘gevaarlijker’

Er zijn buurten waar veel vaker wordt ingebroken. Dat bleek afgelopen weekend uit een analyse van dezelfde database, gepubliceerd door RTL Nieuws. Postcodegebied met de hoogste relatieve inbraakcijfers is 3814, Kruiskamp in Amersfoort: 30,7 inbraken per 1.000 huishoudens, bijna vier keer zoveel als in Bilthoven-Noord. ‘Tweede’, met 24,3 inbraken, is postcodegebied 9084 in Leeuwarden, derde 2035 in Haarlem: 24,2 inbraken.

In de armste buurten wordt volgens RTL het meest ingebroken: 22 procent meer dan gemiddeld. En daarna in de rijkste buurten: 12 procent boven het gemiddelde. Op stadsniveau staan Amersfoort (11,7 op 1.000 huishoudens) en Almere (10,7) bovenaan.

In postcodegebied 3723 is het laatste half jaar dus relatief méér dan landelijk en méér dan in andere rijke buurten ingebroken. Maar weer minder dan in bijvoorbeeld Almere. Volgens een politiewoordvoerder is het aantal inbraken in Bilthoven-Noord vorig jaar zelfs meer dan gehalveerd: 23 inbraken in 2013, 56 inbraken het jaar ervoor, op basis van gemeentecijfers.

Dat de bewoners zich desondanks ‘geteisterd’ kunnen voelen door inbrekers is niet vreemd. De wijkagent in Bilthoven-Noord waarschuwt op internet geregeld voor inbraak en dat is niet voor niets. De statistieken van vorige maand: 14 januari, poging tot inbraak in een huis aan de Ruysdaellaan, vlakbij Els Borst. Diezelfde dag: een insluiper en braak bij twee adressen in de buurt. 18 januari en 23 januari: inbraak bij huizen verderop. 28 januari: tweemaal een insluiper bij adressen in de buurt.