Els Borst blijft op kieslijst D66 staan

Els Borst in het gerechtshof in Amsterdam.
Els Borst in het gerechtshof in Amsterdam. Foto ANP/Toussaint Kluiters

De overleden oud-minister Els Borst staat nog op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze staat in De Bilt voor D66 als lijstduwer op plek 21, en het is volgens burgemeester Arjen Gerritsen onmogelijk om haar, ondanks haar overlijden, alsnog te verwijderen.

Gerritsen legt vanochtend tegenover persbureau Novum uit dat het nu te laat is om haar naam van de stembiljetten te krijgen:

“Volgens de Kieswet mag er vanaf een bepaalde tijd voor de verkiezingen niets meer aan de kieslijsten worden veranderd. Zo stond Pim Fortuyn na zijn dood ook nog op de kieslijst.”

De partij heeft de verkiezingscampagne tot en met dinsdag opgeschort naar aanleiding van het overlijden van Borst. D66-leider Alexander Pechtold sprak gisteren de hoop uit dat ze niet lang heeft geleden.

Borst na een misdrijf overleden

De oud-minister werd maandag door een vriendin dood aangetroffen in de inpandige garage van haar villa in Bilthoven. De politie maakte gisteren op basis van onderzoek bekend dat de oud-minister door een misdrijf om het leven is gekomen. Een verklaring van de politie:

“Uit de onderzoeken kwam in elk geval naar voren dat het letsel dat is aangetroffen op het lichaam heeft geleid tot haar dood en er dus geen sprake was van een natuurlijk overlijden.

Op woensdagavond kon op basis van nader forensisch onderzoek in combinatie met de bevindingen ter plaatse de conclusie worden getrokken dat het het meest waarschijnlijk is dat mevrouw Borst-Eilers door een misdrijf om het leven is gekomen.”

Politie zwijgt tijdens onderzoek

Een team van dertig rechercheurs onderzoekt het overlijden van Borst. Een verdachte is nog niet in beeld. De politie wil gedurende het onderzoek niet bekend maken of er spullen zijn gestolen uit het huis van Borst, of dat er aanwijzingen zijn voor een politiek motief, zo schrijft NRC Handelsblad vandaag.

De komende tijd volgt een uitgebreid sporenonderzoek, er wordt gezocht naar getuigen en bekenden van Borst worden ondervraagd over haar persoonlijke leven. De politie onderzoekt verder of Borst voor haar overlijden bedreigingen heeft ontvangen.

Sinds donderdag zijn er enkele tips binnengekomen bij de politie van mensen die zeggen dat ze Borst na zaterdagavond nog hebben gezien. De tips worden nog nagetrokken, aldus een woordvoerder tegenover persbureau Novum.

Het lichaam van Borst is inmiddels vrijgegeven. In een rouwadvertentie geven haar nabestaanden aan dat zaterdag een herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden in de Domkerk in Utrecht. Daarna wordt ze in besloten kring begraven.