Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Duizend euro boete en werkstraf voor oud-PVV’er Van Doorn

Het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn heeft een boete van duizend euro gekregen voor verboden wapenbezit, het verkopen van wiet aan jongeren en schending van een raadsgeheim. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Ook krijgt de oud-PVV’er, tegenwoordig lijsttrekker van de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE), een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur.

Arnoud van Doorn.
Arnoud van Doorn. Still uit interview met Omroep West

Het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn heeft een boete van duizend euro gekregen voor verboden wapenbezit, het verkopen van wiet aan jongeren en schending van een raadsgeheim. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Ook krijgt de oud-PVV’er, tegenwoordig lijsttrekker van de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE), een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur.

Justitie had een gevangenisstraf van zes maanden geëist. Ze vond een werkstraf niet passend gezien de feiten en zijn positie als raadslid. Het OM wilde dat Van Doorn ook zou worden bestraft voor het stelen van een geheim gemeenteraadsstuk. De rechter oordeelde echter dat Van Doorn hier geen schuld aan heeft.

‘Rechtbank niet meegegaan in politieke spelletjes’

Arnoud van Doorn, die het OM ervan beschuldigde “een lastige volksvertegenwoordiger” te willen beschadigen, reageert op Twitter positief op de uitspraak:

Twitter avatar ArnoudvDoorn Arnoud van Doorn Rechtbank niet mee gegaan in politieke spelletjes OM. 40 u taakstraf en boete. Niet mee bezig verder, lekker campagne voeren vandaag :-)
Twitter avatar ArnoudvDoorn Arnoud van Doorn Flinke tik op vingers van #OM door rechter: geen politiek in de rechtbank.
Twitter avatar ArnoudvDoorn Arnoud van Doorn Voor de duidelijkheid: de 40 u taakstraf is voorwaardelijk. Een van mijn sponsors betaald de boete. Nu weer over tot de orde van de dag.

Van Doorn had geladen alarmpistool

De rechtbank verklaarde onder meer bewezen dat Van Doorn een geladen alarmpistool onder zijn bed had liggen. “Hij heeft geen rekening gehouden met de veiligheidsrisico’s die dit met zich kan brengen”, aldus de rechtbank.

Van Doorn heeft bovendien tussen juli en oktober 2012 een aantal keren wiet verkocht aan een groepje jongeren. De politicus beweerde dat hij hiermee vertrouwen wilde winnen om zo hun dealer te ontmaskeren. De rechtbank vond dit niet voldoende reden om zo te handelen, omdat hij als gemeenteraadslid juist een voorbeeldfunctie heeft.

Deze voorbeeldfunctie heeft hij volgens de rechter ook nog geschonden door als raadslid in januari 2013 een vertrouwelijk stuk openbaar te maken. Van Doorn gaf zijn toegangspasje aan een journalist van het AD, waardoor die het vertrouwelijke stuk uit de fractiekamer kon halen. Hiermee heeft Van Doorn volgens de rechtbank het vertrouwen van de gemeenteraad “ernstig beschaamd”. De journalist werd vrijgesproken voor de diefstal van het document:

“Hij wist niet beter dan dat hij het stuk dat Van Doorn voor hem achterliet, mocht meenemen.”

Omdat de journalist werd vrijgesproken, kon Van Doorn ook niet worden veroordeeld voor het medeplegen van de diefstal, zoals het OM had geëist.

De rechtbank concludeert dat Van Doorn er eigen regels op na lijkt te houden en dat hij denkt dat hij “zelf kan bepalen welke regels gevolgd moeten worden”:

“De boodschap die hij daarmee uitdraagt, ook gelet op zijn voorbeeldfunctie als gemeenteraadslid, is de verkeerde.”