In beeld

Dit zijn de winnaars van de World Press Photo 2013

De Amerikaanse fotograaf John Stanmeyer is de winnaar van de World Press Photo 2013. "Dit is misschien wel het meest hoopvolle beeld dat heeft gewonnen in de geschiedenis van World Press Photo”, zegt de Britse fotograaf en juryvoorzitter van de prijs Gary Knight. "Het is een foto van mensen die zich in een benarde situatie bevinden, maar de boodschap die eruit spreekt is positief. Ze zijn op zoek naar contact met de wereld." Stanmeyer maakte vorig jaar voor National Geographic een fotoreportage van Afrikaanse migranten die samenkomen in de hoofdstad Djibouti, een trekpleister voor migranten die vanuit Somalië, Ethiopië en Eritrea op weg zijn naar Europa. De jury koos uit de serie van Stanmeyer één beeld waarop migranten te zien zijn die ’s nachts, bij de kust van Djibouti proberen met hun mobiele telefoons een signaal op te vangen vanuit Somalië. Dit jaar werden er 98.671 foto’s ingestuurd door 5.703 fotografen van 130 verschillende nationaliteiten.
De winnaar van World Press Photo 2014. 26 februari, Djibouti Stad, Djibouti. Afrikaanse migranten aan de kust van Djibouti steken hun telefoons in de lucht in de hoop het goedkopere telefoonsignaal van buurland Somalië op te vangen om contact te krijgen met hun familie in het buitenland.
John Stanmeyer (VS) / VII voor National Geographic
Eerste prijs in de categorie 'General News Single'. 21 november, Sofia, Bulgarije. Een noodopvang voor vluchtelingen in een school in Sofia, waar zo'n 800 Syrische vluchtelingen onderdak kregen. Bulgarije is door de economische crisis en politieke spanningen niet goed voorbereid op de grote stroom vluchtelingen uit het door burgeroorlog geplaagde land.
Alessandro Penso (Italië) / OnOff Picture
Tweede prijs in de categorie 'General News Stories'. 17 november, Bangui, Centraal Afrikaanse Republiek. Demonstranten roepen op tot het vertrek van interim-president Michel Djotodia. Het geweld laait sinds eind 2013 weer op in het land. De Afrikaanse troepenmacht (5.400 man) en Franse eenheden (1.600 man) in het land hebben het geweld niet kunnen intomen.
William Daniels (Frankrijk) / Panos Pictures voor Time
Eerste prijs in de categorie 'Spot News Single'. 18 november, Tolosa, Filippijnen. Overlevenden van tyfoon Haiyan lopen in een processie. Bij de ramp kwamen duizenden mensen op de Filippijnen om het leven en raakten duizenden hun huis kwijt.
Philippe Lopez (Frankrijk) / AFP
Eerste prijs in de categorie 'Spot News Stories'. 30 januari, Damascus, Syrië. Syrische rebellen zoeken dekking terwijl puin en scherven rondvliegen bij beschietingen door het Syrische leger.
Goran Tomasevic (Servië) / Reuters
Tweede prijs in de categorie 'Spot News Stories'. 21 september, Nairobi, Kenia. Een vrouw en twee kinderen schuilen in het Westgate-winkelcentrum nadat gewapende mannen daar het vuur openden. Zeker 39 mensen kwamen om het leven. De mensen op de foto wisten te ontsnappen.
Tyler Hicks (VS) / The New York Times
Derde prijs in de categorie 'Spot News Stories'. 25 april, Rana Plaza, Savar, Dhaka, Bangladesh. Twee om het leven gekomen arbeiders omhelzen elkaar in het puin van een ingestorte kledingfabriek. Zeker 438 mensen kwamen om het leven.
Taslima Akhter (Bangladesh)
Derde prijs in de categorie 'Contemporary Issues Single'. 8 maart, Saltillo, Coahuila, Mexico. Politie komt aan bij de plaats delict, waar twee lichamen van een brug hangen. Drie anderen liggen op de grond. Ze werden gedood door een criminele groep die wraak nam op een andere groep uit de georganiseerde misdaad in Saltillo.
Christopher Vanegas (Mexico) / La Vanguardia / El Guardían
Eerste prijs in de categorie 'Contemporary Issues Stories'. 17 november, Lancaster, VS. Lewkowicz volgde het stel Shane en Maggie sinds september. Op een avond in november liep een ruzie tussen de twee uit de hand en mishandelde Shane Maggie waar hun kind bij was: ze mocht kiezen, zei hij, of in de keuken worden geslagen, of het uitpraten in de kelder.
Sara Naomi Lewkowicz (VS) / Time
Eerste prijs in de categorie 'Daily Life Single'. 15 maart, Birma. Strijders van het Kachin Onafhankelijkheidsleger, een etnische minderheid uit de noordelijke provincie Kachin, drinken bij de begrafenis van een van hun leiders.
Julius Schrank (Duitsland) / De Volkskrant
Eerste prijs in de categorie 'Daily Life Stories'. 10 augustus, San Salvador, El Salvador. Honduras, Guatemala en El Salvador vormen een van de meest gewelddadige regio's in de wereld. Vaak zijn gevonden kledingstukken de enige manier om slachtoffers te identificeren. Gevonden: 1 februari 2013, 15.45 uur. Geslacht: vrouw. Leeftijd: 17/18. Verdwenen: onbekend.
Fred Ramos (El Salvador) / El Faro
Tweede prijs in de categorie 'Sports Action Single'. 24 maart, Szczyrk, Polen. Een deelnemer aan een slalomwedstrijd.
Andrzej Grygiel (Polen) / PAP-Polska Agencja Prasowa
Derde prijs in de categorie 'Sports Action Stories'. 27 april, Adelaide, Australië. De Australiër Daniel Arnamhart in het water tijdens de 100 meter rugslag van de Australische kampioenschappen.
Quinn Rooney (Australië) / Getty Images
Eerste prijs in de categorie 'Sports Feature Stories'. 19 december. Lidingö, Zweden. De Zweedse atlete Nadja Casadei net voor haar laatste behandeling. In de herfst van 2013 werd kanker bij haar gediagnosticeerd. Ze bleef tijdens haar ziekte trainen voor de heptathlon op de Olympische Spelen in Rio.
Peter Holgersson (Zweden)
Eerste prijs in de categorie 'Observed Portraits Single'. 13 december, Pretoria, Zuid-Afrika. Een vrouw reageert teleurgesteld als blijkt dat ze niet meer afscheid kan nemen van het opgebaarde lichaam van Nelson Mandela.
Markus Schreiber (Duitsland) / AP
Eerste prijs in de categorie 'People - Observed Portraits Stories'. 19 juli 2012, Merkenbrechts, Oostenrijk. Zussen Hannah en Alena.
Carla Kogelman (Nederland)
Eerste prijs in de categorie 'People - Staged Portraits Single'. 25 september 2013, West-Bengalen, India. Een groep blinde albinojongens in de vergaderruimte van hun school, de Vivekananda missieschool voor blinden. Het is een van de weinige scholen voor blinden in India.
Brent Stirton (Zuid-Afrika) / Reportage door Getty Images
Tweede prijs in de categorie 'People - Staged Portraits Stories'. 3 februari 2011, Kairo, Egypte. Ali, een Egyptische bodybuilder, met zijn moeder.
Denis Dailleux (Frankrijk) / Agence Vu
Eerste prijs in de categorie 'Nature Stories'. 2 maart, Los Angeles, VS. Een poema loopt in het Griffithpark in Los Angeles, en wordt gefotografeerd door een cameraval.
Steve Winter (VS) / National Geographic
Derde prijs in de categorie 'Nature Stories'. 25 januari 211, Congo. Een nieuwsgierige vijf jaar oude bonobo in het Kokolopori Bonoboreservaart in Congo.
Christian Ziegler (Duitsland) / National Geographic Magazine