Bezin(g)t eer gij begint: Sint Anthonis Nu zingt haar kiezers toe

Still uit campagnefilmpje / YouTube

De gemeenteraadsverkiezingen leiden lokaal tot veel inspiratie. Verschillende lokale partijen kwamen al met een filmpje. Een heel bijzondere is toch wel die van de lokale, Noord-Brabantse partij Sint Anthonis Nu uit de gelijknamige gemeente Sint Anthonis. Want waarom zou je zeggen wat je wilt, als je kan zingen wat je wilt?

Waar de meeste lokale partijen met de klassieke campagnefilmpjes komen waarin men op gortdroge toon vertelt wat de speerpunten zijn van de partij, bezingt Sint Anthonis Nu op vrolijke toon wat ze wil bereiken in de gemeente. Op de melodie van het nummer van Frans Duijts - ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’ - staan de leden daarbij gezellig heen en weer te wiegen en zwaaien ze met de handen mee.

http://youtu.be/9_PRhDYHGVU

Het campagnenummer is dan ook “ludiek” bedoeld, vertelt fractieleider Ad de Kort aan de telefoon. De partij wilde het eens wat anders doen. De voormalige schooldirecteur van de basisschool componeerde de tekst met het refrein:

‘Dus stem nu maar voor later is onze leus,
op Sint Anthonis nu, jouw beste keus.
Geen woorden nog alleen maar in de Raad
de allergrootste kracht is onze daad.’

Sint Anthonis Nu maakt zich hard voor minder bureaucratie

Wat ook opvalt; het filmpje is deels opgenomen in een woning die zo te zien nog niet afgebouwd is. En dat is geen toeval. Want een van de belangrijkste problemen vindt de partij het tekort aan betaalbare huizen voor starters en jonge mensen, ook om de leegloop van het dorp te voorkomen. Ook de lange looptijd waarmee bouwvergunningen worden verleend aan bedrijven is de partij al langer een doorn in het oog, zegt De Kort.

“Vergunningen blijven nu soms een wel paar jaar liggen. Dat kan natuurlijk niet, dat moet binnen een half jaar of een paar maanden helder zijn.”

De partij kwam in 2009 voort uit een fusie van de lokale partijen Welzijn Voor Iedereen en Kern&Punt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 behaalde de partij vijf zetels. Na eerst in de oppositie te hebben gezeten, zit de partij nu ruim een jaar in het college, samen met een coalitie van CDA en VVD. Maar de partij barst van de ambitie voor de komende verkiezingen.

“Wat we straks krijgen, is afwachten, maar we mikken op zes of zeven zetels. Ons ledenaantal groeit nog steeds, we zitten nu op iets van tachtig leden.”

Ook Castricum zingt

De lokale partij in Castricum CK en G (Castricum Kern en gezond) kwam eerder ook al met een mooi nummer, maar daar stonden de leden niet zo op te swingen. Oneliner uit het refrein: “De CK en G gaat honderd procent voor de politiek.”

Bij de LPF in Eindhoven vonden ze een liedje waarschijnlijk te vrolijk. Politieke problemen zijn natuurlijk moeilijk en zwaar, en dan moet je die natuurlijk wel met veel dreiging brengen:

http://youtu.be/VogOVqQKgk8