Alleen nog werkstraffen voor examendieven Ibn Ghaldoun

De diefstal van examens was de daders „ver boven het hoofd” gegroeid, meent de rechtbank.

Safae K., Kamal el B. en Anass B., de drie hoofdverdachten van de examendiefstal op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, zijn gisteren veroordeeld tot een celstraf van een maand en 170 uur werkstraf. De cel hoeven ze niet meer in, omdat ze al lange tijd in voorarrest hebben doorgebracht.

Rechtbankvoorzitter Jacco Janssen zei gisteren dat de diefstal voor grote onzekerheid had gezorgd bij de leerlingen die in 2013 eindexamen deden. Die onzekerheid moet „zenuwslopend” zijn geweest, aldus de rechter. „En dat hebben jullie veroorzaakt. De stelers, maar ook de helers.”

Twee andere dieven, Lyas C. en Ayad I., kregen voor hun rol bij de diefstal elk een week celstraf en 150 uur werkstraf. Vier andere verdachten, de helers, kregen een taakstraf van 130 uur. Een minderjarige verdachte werd veroordeeld tot 60 uur werkstraf.

Volgens de rechter was er van „een groots en vooropgezet plan” geen sprake geweest toen Safae en Kamal op 1 mei 2013 via het dak van de school de kamer binnendrongen waar de eindexamenopgaven lagen opgeslagen. Enkele uren na de diefstal stonden zij en hun handlangers met tassen vol gestolen examens op station Rotterdam Centraal. Ze hadden geen idee waar ze heen moesten. „Onze conclusie is dan ook dat het door de verdachten allemaal niet zo bedoeld was en dat het hen ver boven het hoofd is gegroeid.”

Maar dat wil niet zeggen dat de diefstal van de examens gezien kan worden als een soort kwajongensgrap, „een spiekbriefje 3.0”, benadrukte de rechter. „De verdachten zijn slim genoeg om te kunnen bedenken dat dit alles uit kon komen en dat dit dan grote gevolgen zou kunnen hebben.”

Alles tegen elkaar afwegend, kwam de rechtbank tot een celstraf van een maand voor de hoofdverdachten. De officier van justitie had negentig dagen cel geëist, waarvan 54 dagen voorwaardelijk.