Zaterdag herdenkingsdienst voor Els Borst in Domkerk

Foto ANP / Toussaint Kluiters

In de Domkerk in Utrecht wordt aanstaande zaterdag een herdenkingsdienst gehouden voor Els Borst. Daarna zal ze in besloten kring worden begraven. Dat meldt de familie van de overleden oud-minister en voormalig D66-lijsttrekker in een rouwadvertentie.

Het onderzoek naar de dood van Borst (81) is nog niet afgerond. Ze werd maandagavond door een vriendin gevonden in de inpandige garage van haar villa in Bilthoven. Vanwege de “gekke plek” waar de voormalig politica werd gevonden, en “aanwijzingen die we nog niet begrijpen”, besloot de politie tot extra onderzoek. De politie zegt niets over het letsel. De sectie op het lichaam is afgerond, het verdere onderzoek zal bestaan uit sporenonderzoek in de woning van Borst.

Borst was voor D66 minister van Volksgezondheid in de kabinetten-Kok tussen 1994 en 2002. Ze tekende in 2001 de eerste wet die euthanasie mogelijk maakt. Daarnaast verruimde ze de mogelijkheden voor onderzoek op embryo’s. Op tachtigjarige leeftijd werd Borst benoemd tot Minister van Staat. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart was ze lijstduwer van D66 in De Bilt.

De Tweede Kamer staat binnenkort stil bij het overlijden van Borst, kondigde voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) gisteren aan. Wanneer Borst in de Kamer wordt herdacht, is nog niet bekend. “Op een later moment zullen wij mevrouw Borst op gepaste wijze hier in het parlement herdenken”, aldus Van Miltenburg.