Wüst zilver en Boer brons op 1.000 meter, goud verrassend naar Chinese Zhang

Het podium van de 1.000 meter vandaag.
Het podium van de 1.000 meter vandaag. AP / Pavel Golovkin

Weer schaatsmedailles voor Nederland in Sotsji. Ireen Wüst pakte zilver op het tweede sprintnummer in Sotsji, Margot Boer opnieuw brons. Goud was er verrassend genoeg voor de Chinese Zhang Hong die een klasse apart bleek in de Adler Arena.

Marrit Leenstra reed de zesde tijd en Lotte van Beek eindigde daar één plaats boven.

Twitter avatar LottevBeek Lotte van Beek Tja… waardeloze net-niet race… 1.15.10 (5de) revanche op de 1500m zondag!!! #Sochi2014

Zhang reed al voor de dweil een geweldige tijd van 1.14,02 en dat betekende een baanrecord. Wüst kwam op haar 0,67 seconden tekort terwijl Boer 0,88 langzamer was dan de Chinese.

Zhang Hong en Margot Boer feliciteren elkaar met het winnen van een medaille. Reuters / Phil Noble

Nog nooit zoveel medailles voor Nederland

Winnares van het goud Lee Sang-wha op het eerste sprintnummer van de Spelen, de 500 meter, kwam niet verder dan de twaalfde tijd. Olga Fatkoelina, van wie wel wat werd verwacht na haar zilver op de 500 en rijdend voor thuispubliek, stelde toch wat teleur met een vierde plaats. Titelverdedigster Christine Nesbitt speelde zoals verwacht geen rol meer. De Canadese reed de negende tijd.

Met het zilver en brons van vandaag heeft Nederland een knap record gevestigd. Nog nooit won de oranje-equipe zoveel olympische plakken: twaalf. Met vier keer goud, drie keer zilver en vijf keer brons zijn de Spelen van 1998 in Nagano (11 medailles) overtroffen. Bij de laatste Spelen in Vancouver won Nederland ‘slechts’ acht medailles.

Twitter avatar erbenwennemars erben wennemars Met het olympisch zilver van @Ireenw is ze nu de meest succesvolste Nederlandse olympiër op de Winterspelen..#OS2014