Vrouwen kunnen dus echt wel skispringen

Nooit werden vrouwen die wilden skispringen serieus genomen // Ze zouden niet goed genoeg zijn // Nu maken ze indruk op de Winterspelen

Skispringen? Ben je helemaal gek geworden? Geen sprake van. Peter Jerome was onwrikbaar toen dochter Jessica hem vroeg van een schans te mogen springen. No way. Maar dinsdag, ruim tien jaar later, stond de Amerikaanse piloot in Sotsji, en beleefden hij en zijn vrouw Barbara vol emotie het debuut van hun dochter op de Olympische Winterspelen.

Dat Jessica Jerome tiende werd deed niet ter zake. Dat vrouwen in Sotsji voor het eerst van de olympische schans sprongen, was een overwinning op zich. Voor Jerome in het bijzonder.

Pas nadat Jessica bleef aandringen, was hij overstag gegaan. Als je dan toch zo graag wilt, dan moet het maar. De vader in hem bleef grote gevaren zien. Tot hij ontdekte dat vrouwen die wilden skispringen hoofdzakelijk obstakels tegenkwamen. Dat maakt de verzetsman in hem los.

De Amerikaanse skibond USSA wilde niets van skispringen voor vrouwen weten en er al helemaal geen geld voor vrijmaken. De internationale skifederatie FIS was ronduit denigrerend. In 2005 zei voorzitter Gian-Franco Kasper in een radio-interview dat „vrouwen niet moeten skispringen, omdat het vanuit medisch opzicht ongepast is”.

Toenmalig IOC-voorzitter Jacques Rogge deed er een schepje bovenop door te verklaren dat het toelaten van vrouwen tot de Winterspelen afbreuk zou doen aan de waarde van andere medailles.

Hij veronderstelde dat het niveau van de skispringsters zo abominabel was dat ze niks op de Spelen hadden te zoeken. Een opvatting die haaks staat op de lijn van het IOC om de Olympische Spelen te feminiseren.

Jerome nam zich voor zijn dochter en haar lotgenoten te helpen. En wel zodanig dat ze ooit op de Olympische Spelen zouden uitkomen.

Hij richtte in 2003 Women’s Ski Jumping USA op, een bond voor skispringsters en een actiegroep voor vrouwenrechten ineen. Nadat zijn club met kleinschalige acties had gepoogd geld bijeen te schrapen, leidde een toevallige ontmoeting van de piloot met Deedee Corradini, tussen 1992 en 2000 burgemeester van Salt Lake City, tot een procesversnelling.

Zij was betrokken geweest bij de kandidaatstelling van de stad voor de Winterspelen van 2002 en kende de mores bij het IOC.

Corradini herkende Jeromes gevecht, omdat zij heeft moeten strijden voor de toelating van bobsleeën, rodelen en skeleton voor vrouwen op de Spelen van 2002. In de oud-burgemeester trof Jerome een geestverwant. Corradini werd voorzitter van de Women’s Ski Sjumping USA. Vanaf dat moment werd de strijd een niveau hoger gevoerd.

De Amerikaans organisatie wierp zich op als wereldwijde belangenbehartiger van de skispringsters. De afwijzing van de skispringsters door Vanoc, de organisatie van de Winterspelen 2010 in Vancouver, leidde tot een rechtszaak. Die werd aangespannen door Women’s Ski Jumping USA en vijftien internationale skispringsters.

De Canadese rechtbank oordeelde dat het IOC discrimineerde, maar kon toelating tot de Winterspelen niet afdwingen, omdat het IOC als autonome organisatie over zijn eigen programma beslist. Het signaal was echter sterk genoeg om het IOC wakker te schudden, want in 2011 werd besloten skispringen voor vrouwen toe te voegen aan het programma van de Spelen in Sotsji. Weliswaar alleen op de kleine schans, maar de eerste slag was gewonnen.

Intussen is Women’s Ski Jumping USA een geaccepteerde organisatie, maar zonder de status van sportbond. Voor uitzending naar een internationale wedstrijd is de medewerking van de Amerikaanse skibond nodig. Dat levert geen problemen op, want beide organisaties hebben vrede gesloten en elkaars positie geaccepteerd.

De oorspronkelijke opvatting van Rogge en Kasper dat skispringen voor vrouwen weinig voorstelt, werd dinsdagavond onder het kunstlicht in Sotsji meesterlijk weerlegd door de skispringsters. Zij legden een ongekend hoog niveau aan de dag.

De verste sprong, 104,5 meter, door de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz (zilver, want je krijgt óók punten voor de stijl), was twee dagen eerder op dezelfde schans door de mannen alleen overtroffen door de Poolse olympisch kampioen Kamil Stoch, met 105,5 meter. Hoezo minder?