Vriendenloterij geeft 48,7 miljoen aan goede doelen

De Vriendenloterij heeft vorig jaar ruim 97,5 miljoen euro binnengehaald. Van dat bedrag gaat zo’n 48,7 miljoen euro naar goede doelen, ongeveer een half miljoen meer dan in 2012. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt.

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Vriendenloterij heeft vorig jaar ruim 97,5 miljoen euro binnengehaald. Van dat bedrag gaat zo’n 48,7 miljoen euro naar goede doelen, ongeveer een half miljoen meer dan in 2012. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt tijdens het Goed Geld Gala in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

De Vriendenloterij steunt 43 goede doelen en 3200 clubs en verenigingen, waaronder KWF Kankerbestrijding, Fonds Gehandicaptensport, Alzheimer Nederland en Jantje Beton met een vaste bijdrage. Vorig jaar kreeg het VUmc Cancer Center Amsterdam met ruim 2,5 miljoen euro verreweg de grootste donatie.

Vorige week record bij Bankgiro Loterij

De loterij maakt daarnaast elk jaar donaties aan een aantal speciaal gekozen projecten. Zo krijgt Fonds Slachtofferhulp dit jaar geld voor het opzetten van een landelijk netwerk Centrum Seksueel Geweld. Het interactieve platform #4vrienden, een initiatief van (oud-)voetballers Ruud van Nistelrooy, Dirk Kuyt, Edwin van der Sar en Giovanni van Bronckhorst, krijgt dit jaar ook een bijdrage.

Vorige week vond ook al een Goed Geld Gala plaats. De Postcode Loterij maakte toen bekend dit jaar een recordbedrag van ruim 302 miljoen euro te doneren aan 101 goede doelen. De BankGiro Loterij maakte dinsdag tijdens het Goed Geld Gala in De Nieuwe Kerk bekend dat er dit jaar 62,5 miljoen euro te verdelen is, 1,7 miljoen euro minder dan vorig jaar.