VN: zeventig mensen vermoord in oosten van Congo

Strijders van M23 verlaten Goma, in het oosten van Congo.
Strijders van M23 verlaten Goma, in het oosten van Congo. Foto ANP / EPA / Dai Kurokawa

Met machetes gewapende rebellen hebben in het oosten van Congo zeventig mensen vermoord. De vredesmacht van de Verenigde Naties heeft berichten binnengekregen over ernstige mensenrechtenschendingen in de provincie Noord-Kivu, meldt persbureau Reuters.

Wie er verantwoordelijk is voor de moordpartij is nog onduidelijk, maar de VN gaan ervan uit dat de daders terreur willen zaaien onder de lokale bevolking. Het zou gaan om standrechtelijke executies in dorpjes in het district Masisi.


Miljoenen doden

In het oosten van Congo vinden al jaren geweldsuitbarstingen plaats. Sinds 1996 zijn daar miljoenen mensen bij geweld, ziekte of honger om het leven gekomen.

Het conflict wordt onder meer gevoed door de vele delfstoffen die Congo rijk is. De strijdende partijen willen een aandeel in het goud, de diamanten, het koper en het uranium dat er in de grond zit. En, om het verhaal nog complexer te maken, buurlanden mengen zich in het conflict door bepaalde gewapende groepen te steunen.

Nog onrustig, ondanks val M23

De afgelopen maanden gloorde er echter hoop voor de republiek van 66 miljoen inwoners. In oktober gaf M23, een belangrijke door buurland Rwanda gesteunde rebellengroep in Oost-Congo, zich over na een nederlaag tegen het regeringsleger. De zege op M23 was een opsteker voor het leger en voor de VN, die nu actief achter de rebellen aan mogen gaan, schreef NRC Handelsblad vorige maand.

Maar in Congo opereren nog meer strijdgroepen, die beruchter zijn dan M23 en bestaan bij de gratie van de grondstofrijkdom in het oosten. Vorige maand werd een hoge Congolese commandant in Noord-Kivu gedood, vermoedelijk door strijders van de Oegandese islamitische rebellenorganisatie ADF-Nalu.

Volgens de VN telt Congo meer dan drie miljoen ontheemden en vluchtelingen.