Topinvesteerder die mee stuurde bij bedrijven

Het hoofd beleggingen van Delta Lloyd stopt. Hij was een stille macht op het Damrak.

Om zijn eigen bijnaam moest hij vaak een beetje gniffelen. ‘Meneer 5 procent’ werd Alex Otto ook wel genoemd. Omdat hij, als hoofd beleggingen van verzekeraar Delta Lloyd, de afgelopen tien jaar in tientallen Nederlandse kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen een belang had genomen van minimaal 5 procent. Otto (54) was daarmee hét gezicht van Delta Lloyd als het om beleggingen ging – en een stille macht op het Damrak. Hij kon topmannen achter de schermen maken of breken. Bij overnames speelde hij vaak een doorslaggevende rol. En van die macht kon hij best genieten.

Gisteren maakte Otto bekend op te stappen. Op 1 juni gaat hij aan de slag als directeur van HB Capital, het investeringsvehikel van de familie Blokker (van de gelijknamige winkelketen). De toenemende regelgeving, die de financiële sector veiliger moet maken, knelde te veel. Hij had het gevoel dat men té veel met risico’s bezig was, dat alles nu wel heel erg „ingekaderd” werd, zei hij tegen Het Financieele Dagblad, waar hij tevens columnist is. Ook wil hij zelf meer gaan beleggen. Bij Delta Lloyd was hij sinds 2010 ook nog algemeen directeur van de vermogensbeheerdivisie. Maar die managementtaken stonden toch wel erg ver van het echte beleggingsvak af, vond hij.

Voor de bestuurders van de bedrijven waarin Otto investeerde, was die 5 procent juist iets om bloedserieus mee om te gaan. Otto had grote invloed op de koers van ondernemingen. Hij investeerde nooit in een bedrijf zonder dat hij de top helemaal had doorgelicht, plus de directielagen daaronder. „Dat zijn geen gesprekjes van een uur”, zei hij eens. Het gebeurde niet vaak, maar soms had Otto een grote rol bij het wegsturen van een bestuurder. Hij vond die rol ook gerechtvaardigd, omdat hij voor de lange termijn in ondernemingen investeerde en dan mochten bestuurders niet doen alsof je niet bestond.

Otto was ook de hindernis die bieders op bedrijven moesten nemen. Zo ging hij in januari 2013 voor een bod liggen van een Amerikaanse investeerder op Mediq (apotheken, medische hulpmiddelen). Otto vond het bod niet hoog genoeg en blokkeerde de overname. Een bieder moet meer dan 95 procent van de aandelen van een bedrijf hebben om een zogeheten ‘uitrookprocedure’ te kunnen beginnen tegen de andere aandeelhouders. Uiteindelijk deed de investeerder een tweede, hoger bod. Zo verdiende Otto in een week tijd zes miljoen euro.