Tientallen schademeldingen bij NAM na aardbeving

De schokken in Groningen worden door het KNMI gemeten.
De schokken in Groningen worden door het KNMI gemeten. Foto ANP / Jerry Lampen

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij zijn na de aardbeving van vannacht in Loppersum tientallen klachten binnengekomen. Rond 11.00 uur stond de teller op zeventig schademeldingen, zegt een woordvoerder tegen nrc.nl.

“De meeste klachten gaan over scheuren in de muren en tegels die breken of van de muur afkomen. Het aantal meldingen loopt erg snel op. Dat er behoorlijk wat schade is aangericht kunnen we wel concluderen.”

De beving had een kracht van 3.0 op de schaal van Richter. Zo’n kracht komt enkele keren per jaar voor. Het epicentrum lag in Leermens, dat onder de gemeente Loppersum valt.

Van gaswinningsbedrijf NAM en het Rijk krijgt Groningen de komende vijf jaar 1,18 miljard euro als compensatie voor de aardbevingen. Het eind november verschenen winningsplan van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stelt dat er binnen een periode van vijf jaar waarschijnlijk zwaardere aardbevingen zullen plaatsvinden, met een maximum van 4,4 op de schaal van Richter. Over een periode van tien jaar bestaat de kans op aardbevingen van maximaal 4,8 op de schaal van Richter.