Cel- en werkstraffen voor verdachten examenfraude - niet terug cel in

Vrienden van de verdachten komen aan bij de rechtbank in Rotterdam.
Vrienden van de verdachten komen aan bij de rechtbank in Rotterdam. Foto ANP / Remko de Waal

De meerderjarige betrokkenen bij de examenroof op het Ibn Ghaldoun zijn veroordeeld tot celstraffen en werkstraffen tot 170 uur. Ze hoeven niet meer terug de cel in door aftrek van het voorarrest. Dat bepaalde de rechtbank in Rotterdam vandaag.

De taakstraf voor de drie hoofdverdachten, Safae K., Anass B. en Kamal el B. is 170 uur. Voor de andere verdachten is de taakstraf aflopend naar 40 uur.

Onze verslaggever ter plaatse:

Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter Al met al vallen vooral de celstraffen flink lager uit dan geeist. #examenfraude #ibnghaldoun
Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter Van de eis van 3mnd vd officier was wel een groot deel voorwaardelijk, dus per saldo kom het oordeel vd rechter overeen met eis.

Alleen de voorwaardelijke strafeis is niet gehonoreerd door de rechtbank. De rechter doet later vandaag uitspraak tegen de twee minderjarige verdachten.

Dieven kwamen binnen via dakraam

De elf verdachten, twee meisjes en negen jongens, staan terecht voor de diefstal van de examens, betrokkenheid daarbij of het daarna verder verspreiden van de examens. Uit de islamitische school werden 27 eindexamens gestolen. Het ging om vijftien vwo-, tien havo- en twee vmbo-examens.

Acht van de elf verdachten waren eindexamenleerlingen van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. De andere drie verdachten zijn een niet-eindexamenkandidaat, een oud-leerling van de islamitische school en een eindexamenkandidaat van een andere school.

De dieven kwamen de school binnen via een dakraam. Ze zijn eind april, begin mei waarschijnlijk meerdere keren in het pand geweest. Waarschijnlijk maakten ze geen gebruik van een in 2010 zoekgeraakte sleutel van de kluisruimte. De daders maakten vermoedelijk foto’s van de examens en legden de originelen weer terug. De examens werden vervolgens via internet en usb-sticks verder verspreid.

Ibn Ghaldoun. Foto ANP / Robin Utrecht

Hoe ging het ook alweer?

Op 28 mei 2013 verscheen het vwo-eindexamen Frans op internet. Naar later bleek, had een hacker dit ontvreemd van de computer van een leerling van Ibn Ghaldoun. Deze leerling zou het samen met de examens van nog 26 vakken uit de kluis van de school hebben ontvreemd.

Over de diefstal ontstond grote ophef. De onderwijsinspectie constateerde ernstige tekortkomingen op de school en staatssecretaris Dekker besloot Ibn Ghaldoun per 1 november 2013 op te heffen.