Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Grote uitgevers werken aan ‘Spotify voor boeken’

ebook op een Ipad.
ebook op een Ipad. EPA/MONICA M. DAVEY

Nederlandse en Vlaamse uitgevers werken aan een abonneeservice waarbij lezers voor een maandelijks bedrag onbeperkt e-boeken kunnen lezen. Deze streamingdienst voor digitale boeken, gebaseerd op het model van Spotify (voor muziek) en Netflix (film en tv-series) moet dit jaar in Nederland en België op de markt zijn.

Dit zegt projectleider Lisa van den Herik die de dienst in opdracht de uitgeverijen WPG en LannooMeulenhoff opzet. Deze twee grote uitgeefconcerns, met daarin uitgeverijen als De Bezige Bij, Bruna, Meulenhoff Boekerij en Querido, vertegenwoordigen samen bijna de helft van de Nederlandstalige e-boekenmarkt.

Beschikbaarheid bestseller Top-60 noodzakelijk

Het is de bedoeling dat duizenden populaire titels op het moment van verschijnen in de dienst beschikbaar zijn. Van den Herik:

“De bestseller-60 zal goed vertegenwoordigd moeten zijn om de dienst interessant te maken voor een grote groep lezers”

Ook komt er een mogelijkheid om boeken uit de catalogus zonder internetverbinding te lezen.

Verdienmodel gunstig voor auteurs

Het verdienmodel is zo ingericht dat auteurs een hogere vergoeding krijgen naarmate hun boeken meer en langer worden gelezen:

“Het uitgangspunt is dat het niet veel nadeliger voor auteurs is dan wat zij nu met de verkoop van e-boeken verdienen.”

Tegen illegaal downloaden

De uitgeverijen hopen met de dienst piraterij van e-boeken tegen te gaan en een nieuwe lezersmarkt aan te boren. Als voorbeeld dienen de ontwikkelingen in de muziekindustrie, die net als de boekensector jarenlang gebukt ging onder een dalende omzet.

Die trend is in de muziekindustrie gekeerd door de komst van populaire streamingdiensten als Spotify en Deezer: het aantal downloads uit illegale bron is gekelderd en sinds vorig jaar rapporteert de industrie voor het eerst sinds jaren weer stijgende omzetcijfers.

Vorig jaar raakte al bekend dat de uitgeverijen aan een abonnementsdienst voor e-boeken werkten, maar ze brachten tot nu toe geen details over de invulling van het project naar buiten.

Lees vandaag meer over de streamingdienst voor boeken in nrc.next.