Spoorboekje Sotsji dag 6: zorgen de sprintsters voor ons vijfde goud?

Het podium op de 1.000 meter vorig jaar in Sotsji tijdens de WK afstanden. Van links naar rechts: Ireen Wüst, Olga Fatkoelina en Brittany Bowe.
Het podium op de 1.000 meter vorig jaar in Sotsji tijdens de WK afstanden. Van links naar rechts: Ireen Wüst, Olga Fatkoelina en Brittany Bowe. Foto ANP/ Jerry Lampen

Op nrc.nl blikken we elke dag van de Winterspelen vooruit op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag weer kans op schaatsmedailles bij de 1000 meter vrouwen en ook de Nederlandse shorttrackers komen weer op de baan.

Voor de zesde dag op rij wordt er vanmiddag geschaatst in de Adler Arena. De eerste vijf dagen waren voor Nederland ronduit fantastisch: onze schaatsers en schaatssers pakten al tien medailles, waaronder vier gouden. Bij de mannen zijn de drie tot nu toe verreden afstanden gewonnen door de Nederlanders. De enige niet-Nederlandse medaille die tot nu toe in het mannentoernooi werd gewonnen was gisteren op de 1000 meter voor de Canadees Denny Morrison.

De medaillespiegel op dit moment, waarop Nederland vierde staat:

Nederland staat vierde met in totaal tien medailles. Foto ANP

Wüst, Boer, Leenstra en Van Beek vandaag op de baan

Bij de vrouwen pakte Ireen Wüst zondag het goud op de 3000 meter en zij komt vandaag opnieuw in actie als de vrouwen (vanaf 15.00 uur) de 1000 meter rijden. Wüst geldt op de 1000 meter niet als favoriet, maar als outsider. Ze won in Turijn (2006) en Vancouver (2010) geen medaille op de 1000 meter, hoewel ze vorig jaar op de WK Afstanden nog wel het zilver pakte. Nu ze met het goud op de 3 kilometer zo goed aan de Spelen is begonnen, kan ze vanmiddag wellicht boven zichzelf uitstijgen.

 Ireen Wüst traint in de Adler Arena in Sotsji.

Ireen Wüst traint in de Adler Arena in Sotsji. Foto ANP/ Robin Utrecht

Nederland heeft naast Wüst, die in de één na laatste rit tegen Brittany Bowe rijdt, nog een aantal andere ijzers in het vuur vanmiddag. Lotte van Beek gaat in de laatste rit van start tegen de olympisch kampioene op de 500 meter, de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa. Margot Boer, die dinsdag het brons pakte op de 500 meter, treft in rit zestien de Russische Olga Fatkoelina. Marrit Leenstra mag als eerste Nederlandse het ijs op: ze rijdt in de veertiende rit tegen Jekaterina Ajdova.

Twitter avatar Ireenw Ireen Wüst De spanning begint te komen, loting is bekend. Morgen in rit 17 binnen tegen @BrittanyBowe ! #1000m #Sochi2014 #nog1nachtjeslapen #knallen

De favorieten voor het goud vandaag lijken de Amerikaanse Bowe en Heather Richardson, hoewel ook Fatkoelina niet uitgevlakt mag worden, die vorig jaar in Sotsji op de WK Afstanden goud won. Ook nog niet helemaal weg te cijferen blijft de olympisch kampioene van Vancouver Christine Nesbitt uit Canada, hoewel zij op dit moment totaal niet in vorm is. Boer kan misschien opnieuw verrassen, Van Beek en Leenstra gelden net als Wüst als outsiders.

Bekijk de volledige loting van de 1000 meter hier, die vanaf 14.30 uur te zien is op Nederland 1.

De shorttrackers in training.

De shorttrackers in training. Foto ANP/ Robin Utrecht

Shorttrackers mogen in de herkansing

Zo goed als de langebaanschaatsers tot nu toe presteren, zo matig gaat het tot nu toe voor het Nederlandse shorttrackteam. Afgelopen maandag werden zowel Niels Kerstholt als Sjinkie Knegt uitgeschakeld in de halve finales van de 1500 meter. Bij de aflossing ging het zowel bij de mannen als de vrouwen mis door een valpartij en een tijdstraf.

Voor vandaag geldt echter nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het enige lichtpuntje van de maandag was Jorien ter Mors, die zich op de 500 meter voor de vrouwen plaatste voor de kwartfinales, die vandaag vanaf 11.00 uur worden gereden. Om 11.25 uur beginnen dan de heats voor de 1000 meter mannen, met daarin een herkansing voor Kerstholt en Knegt en ook Freek Wartholt verschijnt op het ijs. Ten slotte rijden de mannen om 12.30 uur de halve finale van de estafette.

Kerstholt is geïnspireerd door de vele successen bij het langebaanschaatsen, liet hij gisteren op Twitter weten:

Twitter avatar nielskerstholt Niels Kerstholt Goud, goud, goud! Na 5 dagen alleen Bob, Koen en Mark nog geen medaille. Dit maakt de relaymannen nog gretiger! Morgen de grote dag.

En verder vandaag…

De dag in Sotsji begint weer om 6.00 uur met groepswedstrijden bij het curling (mannen en vrouwen). De Canadese ijshockeymannen beginnen vanavond aan het verdedigen van hun olympische titel uit Vancouver: om 18.00 uur treffen zij in groep B Noorwegen. De Russen spelen om 13.30 uur in groep A tegen Slovenië, de Amerikanen treffen om 13.30 uur in dezelfde groep Slowakije.

Naast het schaatsen en shorttrack worden er ook bij een aantal andere sporten medailles verdeeld. Vanaf 10.30u is de finale van de slopestyle bij het freestyle skiën voor mannen. Om 11.00 uur start bij het langlaufen de 10 kilometer klassieke stijl voor dames. Bij het biatlon gaat het vanmiddag ook om eremetaal: vanaf 15.00 uur staat de 20 kilometer voor mannen op het programma. De teamwedstrijd bij het rodelen is om 17.15u het laatste evenement waarbij het om de medailles gaat.