President Hollande aan VN-chef: stuur snel blauwhelmen naar CAR

De Franse president François Hollande wil dat er snel meer blauwhelmen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek worden gestuurd. Hij heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, publiekelijk opgeroepen sneller te zijn met het sturen van vredestroepen. Dat meldt persbureau AFP.

Hollande in Groot-Brittannië.
Hollande in Groot-Brittannië. Foto EPA / Alain Jocard

De Franse president François Hollande wil dat er snel blauwhelmen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek worden gestuurd. Hij heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, publiekelijk opgeroepen sneller te zijn met het sturen van vredestroepen. Dat meldt persbureau AFP.

Hollande heeft telefonisch contact gehad met Ban. Het Elysée heeft een deel van dat gesprek in een persbericht naar buiten gebracht:

“De Veiligheidsraad heeft een duidelijk mandaat vastgesteld, dat snel en daadkrachtig in werking moet treden. Het gaat er vooral om in samenwerking met de Afrikaanse Unie de voorbereidingen van de vredesmissie te bespoedigen.”

Sfeer keert zich tegen Fransen

De president lijkt niet van plan te zijn meer Franse militairen te sturen, terwijl Ban juist had gevraagd of Frankrijk meer militairen zou kunnen sturen. De sfeer in het land wordt steeds grimmiger en begint zich nu tegen de Franse aanwezigheid in het land te keren, schrijft AFP.

In de CAR wordt al maanden gevochten. Er dreigt een burgeroorlog tussen de christelijke en islamitische bevolking. Het conflict, schreef onze correspondent in Afrika Koert Lindijer vorige week, begon vorig jaar met de opmars richting Bangui van een coalitie van moslimstrijders uit het noordoosten van het land, versterkt met huurlingen uit Tsjaad en Soedan.

De coalitie, die zich Séléka noemde, nam in maart de macht over in Bangui, maar slaagde er niet in orde te scheppen. In tegendeel, leden van Séléka waren in grote mate verantwoordelijk voor het plunderen en moorden.

Na de Franse interventie in december moest de president van Séléka, Michel Djotodia, opstappen, en trokken zijn strijders weg uit de hoofdstad.

In het land zijn nu 5.000 Afrikaanse en 1.600 Franse vredessoldaten, maar die kunnen of willen volgens Lindijer niets ondernemen.

Bijna 5.000 doodsbange moslims zijn al per vliegtuig geëvacueerd naar Tsjaad en andere moslimlanden in de regio.

Bloedvergieten gaat door

Ook het aantreden van een nieuwe president met de bijnaam Courage (Moed) - echte naam Catherine Samba-Panza - kon geen einde maken aan het bloedvergieten.

Nog steeds maken christelijke milities vrijwel ongehinderd klopjacht op moslims. Tegelijkertijd trekken islamitische strijders zich terug naar hun traditionele woongebied in het noordoosten van het land en maken ze plannen voor een nieuwe opstand.

Nederland stuurt vier vredesmilitairen

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken stemden maandag definitief in met het sturen van een troepenmacht naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. Vandaag werd bekend dat er vier Nederlandse militairen meegaan op de vredesmissie.

Rauwe haatgevoelens krijgen vrij spel. Lees hier de reportage die Lindijer eerder maakte over het conflict.