Parlement België akkoord met euthanasiewet voor minderjarigen

ANP / Roos Koole

Met een zeer ruime meerderheid heeft het parlement van België vanmiddag voor verruiming van de euthanasiewet gestemd. De leeftijdsgrens voor vroegtijdige levensbeëindiging verdwijnt in zijn geheel, waardoor euthanasie ook voor kinderen mogelijk wordt. In december werd het voorstel al door de Senaat geloodst, vandaag stemde een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden ermee in.

België is het eerste land ter wereld dat een dergelijke euthanasiewet aanneemt. In geen ander land gelden zulke ruime euthanasieregels. Volgens De Morgen stelt een psychiater of psycholoog vast of iemand oordeelbekwaam is. Ouders of voogden moeten dan ook instemmen met het verzoek tot euthanasie.

Stemmen niet gebonden aan partijlijn

Het parlement telde 86 stemmen voor, 44 tegen en twaalf onthoudingen, schrijft De Standaard. Het gegeven dat de parlementariërs bij het stemmen mochten afwijken zorgde volgens die krant voor de meerderheid.

In de praktijk betekent de aangenomen wet dat wilsbekwame minderjarigen in een ‘medisch uitzichtloze toestand’ van ‘aanhoudend en ondraaglijk fysiek lijden’ zelf mogen beslissen over vrijwillige levensbeëindiging. Volgens De Standaard moet dat lijden het gevolg zijn van ‘een ernstige en ongeneeslijke aandoening die veroorzaakt werd door een ongeval of ziekte’.

Verwoede debatten

In Nederland is euthanasie mogelijk vanaf 12 jaar. Van die mogelijkheid wordt zelden gebruikgemaakt, zegt de woordvoerder van artsenfederatie KNMG, meldt persdienst Novum.

“Sinds 2002 zijn vijf minderjarigen geëuthanaseerd. De jongste was 12, de oudste was 17.”

De vraag of terminaal zieke kinderen recht op euthanasie hebben, zorgde in en buiten het Belgische parlement voor verwoede debatten. Voorstanders zien kindereuthanasie als een barmhartige mogelijkheid om uitzichtloos lijden te verminderen. Tegenstanders noemden de wet overhaast, verkeerd en medisch onverantwoord.

Hoewel uit een peiling naar voren kwam dat 75 procent van de Belgen voor verruiming van de euthanasiewet is, liet de afgelopen dagen ook een actieve oppositie van zich horen. Deze week werd een ‘open brief’ gepubliceerd die ondertekend werd door 160 Belgische kinderartsen. Zij stelden dat de wet niet nodig is.