Daling verkoop papieren boeken. Forse stijging e-boekenverkoop

BADHOEVEDORP - Een e-reader. ANP
BADHOEVEDORP - Een e-reader. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

De daling in de verkoop van papieren boeken zet onverminderd door, meldt de Volkskrant vandaag, op basis van marktonderzoeker GfK. Daartegenover staat een groeiende populariteit van e-boeken. Die verkoop steeg vorig jaar met 38 procent ten opzichte van 2012.

In totaal werden er vorig jaar in Nederland 39,3 miljoen papieren boeken verkocht. Dat is 10 procent minder dan in 2012. De e-boekverkoop steeg met 38 procent, naar 1,7 miljoen. Ter vergelijking: in 2009 werden er nog 100 duizend e-boeken verkocht. Het marktaandeel van de digitale boeken steeg het afgelopen jaar van 2,2 naar 3,2 procent.

De gezamenlijke boekenverkoop (papieren plus e-boek) voor 2013 komt dus uit op 41 miljoen stuk, een daling van 9 procent ten opzichte van 2012. Alleen in Spanje daalde de boekenverkoop volgens de Volkskrant harder. De omzet in algemene boeken, mét buitenlandse titels en e-boeken, daalde in 2013 met 5,5 procent ten opzichte vn 2012 tot 525,3 miljoen euro.

Eppo van Nispen, directeur van stichting CPNB, bestrijdt in de Volkskrant dat Polare symbool staat voor dalende verkoopcijfers:

“Polare is een op zichzelf staand geval. We hadden in 1983 een nog veel grotere daling. En daarna verkochten we meer boeken dan ooit.”