Franse koning van de pin-up

De Franse illustrator en beeldhouwer Alain Gourdon, als Aslan bekend om zijn pin-uptekeningen, is dinsdag op 83-jarige leeftijd na een hartaanval overleden in Canada, waar hij woonde. Sinds de jaren 50 tekende hij geïnspireerd door Amerikaanse voorbeelden duizenden sensuele vrouwen. Aslan maakte naam in het mannenblad Lui, waar hij tot 1981 werkte. Nu zijn zijn gouaches gezocht door verzamelaars. In 1968 maakte hij een borstbeeld van Brigitte Bardot als Marianne, het Franse nationale symbool. In 1988 maakte hij twee beelden van zangeres Dalida, voor haar graf en voor een plein met haar naam in Parijs. „Ik schilder en beeldhouw de vrouw, het allermooiste object dat kunstenaars is gegeven, want ze is onuitputtelijk en eeuwig. Ik definieer mijzelf als hyperfiguratieve intieme schilder en beeldhouwer.” (NRC)