Nieuwe RoboCop is vooral vader en echtgenoot

Actiefilm//

RoboCop

In de remake van Paul Verhoevens zwart-komische toekomstvisie RoboCop (1987) is de samenzwering van het militair-industrieel complex om zoveel mogelijk geld te verdienen aan een cyborg-politieagent flink naar de achtergrond verdwenen. De proloog is nog veelbelovend. Die speelt zich af in Teheran, waar vervaarlijke ED-209-robots bange bewoners scannen op terroristische dreiging en terroristen met grof geweld uitschakelen. Na de proloog keren we terug naar Detroit. Als agent Murphy wordt opgeblazen, geeft zijn vrouw aan een wapenfabrikant toestemming hem op te lappen als RoboCop. Net als in Frankenstein keert dit ‘monster’ zich op een gegeven moment tegen zijn maker. De remake verlegt de aandacht naar de relatie met zijn vrouw en zoontje. Anno 2014 draait de film vooral om vaderschap en is het aantal satirische elementen tot een minimum beperkt.