Mekka of Vaticaan van de filmliefhebber

Zien Documentaire

Bezoek aan Bergman

Ned. 2, 23.00-00.45u

Nadat Ingmar Bergman (1918-2007) was overleden op zijn geliefde eiland Fårö, waar hij sinds halverwege de jaren zestig woonde, werd zijn afgelegen huis een museum. Bij de archivering van zijn spullen stuitte men op een kamer met 1.711 videobanden. Bergman bleek een brede smaak te hebben: zo had hij tapes met de softpornofilm Emmanuelle maar bijvoorbeeld ook van Michael Hanekes La pianiste.

In de documentaire Bezoek aan Bergman ondernemen filmmakers van wie hij een videoband had een pelgrimage naar Fårö. Ze bekijken zijn huis en videokamer en spreken over de impact die de Zweedse regisseur op hen had. „Als cinema een religie is, dan is dit Mekka of het Vaticaan”, zegt Alejandro Gonzáles Iñárittu vol eerbied.

De films die aan bod komen, lopen van Zomer met Monika (1953) tot Fanny en Alexander (1982). Onder de geïnterviewde regisseurs bevinden zich grote namen als Woody Allen, die Bergman de beste filmmaker ooit vindt, Michael Haneke, Claire Denis, Ang Lee en Lars von Trier. Martin Scorsese prijst in de documentaireBergmans fraaie droomsequenties, zoals de onvergetelijke scène uit Wilde aardbeien waarin Victor Sjöström in een verlaten straat een lijkkoets ziet.