Premier Letta van Italië stapt op

De afgetreden premier Enrico Letta tijdens een persconferentie gisteren in Rome.
De afgetreden premier Enrico Letta tijdens een persconferentie gisteren in Rome. Foto AFP / Filippo Monteforte

De Italiaanse premier Enrico Letta stapt op. Hij maakte zojuist bekend dat hij morgen zijn ontslag indient, melden persbureau’s AP en AFP. Eerder vandaag zegde de Democratische Partij van Letta de steun voor zijn regering op.

De leider van de regerende Democratische Partij (PD) in Italië, Matteo Renzi, zei vandaag dat er zo snel mogelijk een nieuw kabinet moet worden gevormd. Hij noemde de stap “noodzakelijk en dringend”. Om een breed draagvlak te houden zou er, net als nu, een brede coalitie moeten komen. Onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker over de “linkse broedermoord”:

“De afgelopen maanden heeft een machtsverschuiving plaatsgevonden binnen de grootste partij van Italië. Dat is duidelijk geworden bij interne partijverkiezingen, waarbij de populaire, jonge Renzi als winnaar uit de bus kwam. Je kunt het zien als een estafette waarbij Letta door zijn eigen partijgenoten wordt gedwongen het stokje over te dragen.”

Positie Letta onhoudbaar

Renzi, de geliefde burgemeester van Florence die eind vorig jaar werd gekozen tot nieuwe leider van de PD, had eerder vandaag een vergadering met de partijtop om de situatie te bespreken. De 39-jarige politicus bedankte Letta daar voor “het belangrijke werk” dat hij heeft verricht. Op dat moment was al duidelijk dat de positie van Letta onhoudbaar was geworden en dat hij voor het weekeinde nog plaats zou maken voor Renzi.

De PD heeft een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar moet coalities smeden in de Senaat, zegt Leijendekker in een reactie.

“Renzi heeft vandaag tijdens de partijtop gezegd dat hij het kabinet een linkser gezicht wil geven. Dat wordt best ingewikkeld, en we moeten nog maar zien of hem dat gaat lukken. Hij zou bij de kleinere linkse groepen kunnen aankloppen in een poging toch een stabiel kabinet te vormen. Want hij wil in elk geval tot 2018 aanblijven. De regering is door de affaire met Berlusconi en de machtsverschuiving nooit goed op gang gekomen. Renzi staat bekend als de grote vernieuwer en een grote politieke belofte, maar hij is nog weinig op de proef gesteld.”

De NOS over Renzi en de affaire:

De machtswisseling moet de nieuwe verhoudingen binnen de partij weerspiegelen, schreef Leijendekker vandaag in NRC Handelsblad. Letta gaf sinds de verkiezingen van vorig jaar leiding aan een brede coalitie van de PD met rechts.

Toen Berlusconi dit najaar zijn steun introk, kon Letta verder regeren met de steun van dissidenten uit het Berlusconi-kamp. Het is nog onduidelijk hoe deze groep zich opstelt tegenover een eventuele regering-Renzi. Het is ook nog de vraag of Renzi, populair bij linkse en centrum-linkse kiezers, ook heel zijn partij achter zich krijgt voor een machtswisseling zonder verkiezingen.