kort

The Beatles //

Help-jasjes worden geveild in Liverpool

Twee van de jasjes die The Beatles droegen in de film Help! uit 1965 gaan onder de hamer. Veilinghuis Omega Auctions in Liverpool verwacht dat de mantels, die ook te zien zijn op het hoesje van de soundtrack, meer dan vijftigduizend pond opleveren. De jasjes die worden geveild, werden gedragen door George Harrison en Ringo Starr. Omega Auctions veilt op 20 maart in totaal meer dan tweehonderd spullen van The Beatles. Zo gaat ook een aantal zeldzame platen onder de hamer. De andere objecten die worden geveild, worden later deze maand bekendgemaakt. Het is niet de eerste keer dat het veilinghuis een The Beatles-veiling houdt. Vorig jaar gingen onder meer foto’s, handtekeningen en tekeningen onder de hamer.

Europees erfgoed //

Vredespaleis en Kamp Westerbork op de lijst

Het Vredespaleis in Den Haag en herinneringscentrum Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen krijgen het Europees Erfgoedlabel. De bedoeling van het label is dat de naamsbekendheid van de instanties wordt vergroot. Het predicaat wordt toegekend aan erfgoed dat de Europese eenwording vertegenwoordigt. In het Vredespaleis is onder meer het Internationaal Gerechtshof gevestigd. Kamp Westerbork diende in de Tweede Wereldoorlog als doorvoerkamp naar concentratiekampen. Tientallen musea en bijzondere plaatsen in Europa hebben het label, onder meer het Palais des Papes in Avignon, de Akropolis in Athene en het Piazza del Campidoglio in Rome.

Maan

Te koud voor Chinese maanverkenner

De Chinese maanverkenner Yutu is opgegeven. Het apparaat onderzocht het maanoppervlak, de resultaten werden met behulp van antennes teruggestuurd naar de aarde. Yutu kampte sinds eind januari met technische mankementen. De maanrover was afhankelijk van zonne-energie. Maar de nachten op de maan konden -180 graden Celsius worden, die kou trok Yutu waarschijnlijk niet.