kort

foto novum

Cultuur //

Amsterdamse musea openen galerij

Het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum en de Hermitage Amsterdam beginnen samen een nieuwe portrettengalerij onder de werktitel ‘Gallery of the Golden Age’. Daarin zullen meer dan dertig grote groepsportretten uit de 17e en 18e eeuw worden getoond. Dat hebben de drie instellingen bekendgemaakt. Het gaat om groepsportretten – ‘klasgenoten van de Nachtwacht’ – die vanwege hun enorme omvang zelden tentoongesteld worden. Ze komen uit de collecties van het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum en zullen vanaf eind november dit jaar tentoongesteld worden in de Hermitage.

Nieuwe baan //

Adjunct-directeur Europol is Nederlands

Wil van Gemert is door de Europese Raad benoemd tot adjunct-directeur van Europol. De Nederlander wordt vanaf 1 mei verantwoordelijk voor het bestrijden van Europese misdaad en terrorisme. Gemert werkt nu nog bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), waar hij directeur is op het gebied van cybersecurity. Van Gemert begon zijn loopbaan in 1988 als politieofficier in Amsterdam. Ook bij Europol gaat hij zich bezighouden met cybercrime. De internationale politieorganisatie zetelt in Den Haag.

Italië //

Premier Letta vecht voor zijn plek

De Italiaanse premier Enrico Letta ondernam gisteren een laatste poging om wat rest van zijn legitimiteit te redden. Letta krijgt scherpe kritiek te verduren, zowel vanuit zijn partij als daarbuiten, omdat hij de Italiaanse economie maar niet aan de praat zou krijgen. De economie kromp aan het begin van zijn ambtstermijn, maar kruipt inmiddels weer uit het dal, verdedigde Letta zijn beleid op een persconferentie. Of dit volstaat om aan het roer te blijven, is de vraag. De top van de Democratische Partij van Letta komt vandaag bijeen om de positie van de premier te bespreken. Met name Matteo Renzi, burgemeester van Florence, zou Letta’s functie op het oog hebben.