Inflatie op laagste niveau sinds juni 2010 - gedaald naar 1,4 procent

Foto ANP / Lex van Lieshout

De inflatie in Nederland daalde in januari van dit jaar naar 1,4 procent en stond daarmee op het laagste niveau sinds juni 2010. In een halfjaar tijd is de inflatie ruim gehalveerd. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

In januari 2013 steeg de inflatie door de verhoging van de assurantiebelasting op verzekeringen. Dit heeft een jaar lang gezorgd voor een stijgende inflatie en is nu uitgewerkt. Daarnaast had de prijsontwikkeling van elektriciteit een verlagend effect op de inflatie.

De Nederlandse inflatie daalde volgens de de Europees geharmoniseerde methode (HICP) naar 0,8 procent. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone naar 0,7 procent in januari.