Opinie

Hongerigen

Over sociale media gesproken: vorige week werd de website HungryPeople.com gelanceerd. Een online netwerk voor hongerige mensen (of mensen die trek hebben) en dan vooral voor diegenen die van koken houden. Op deze website geen updates van oude bekenden, foto’s van vreemde baby’s of uitnodigingen voor dubieuze feestjes, maar recepten van thuiskoks, bloggers en andere personen uit de culinaire wereld. Zo vind je hier de quinoasalade van de Amsterdamse Vinnies Deli of het recept voor Thaise mosselen van eetwinkel Bilder & De Clercq.

Zoals dat gaat op sociale media is het mogelijk om mensen te volgen, content te delen en vrienden te maken. Maar in vergelijking met die andere media is HungryPeople extra sociaal, want door recepten te plaatsen, kun je geld sparen voor een goed doel. Voor elk gerecht doneert de website een klein bedrag aan bijvoorbeeld de Voedselbank of Oxfam Novib – en in dat daglicht is de naam gelukkig toch iets minder misplaatst.

Het netwerk zit nog in de opstartfase, dus het aanbod van recepten is op het moment vrij summier en de eerste sterrenchef die zijn gouden tips met de rest van Nederland wil delen, moet zich ook nog aanmelden.

Maar de foto’s zijn mooi en voor nu is het een prima plek om inspiratie op te doen. Ik kwam bijvoorbeeld twee keer een recept voor cola-kip tegen, waarbij je je kipje in de frisdrank bakt. Een rare methode, maar hierdoor krijgt het vlees een lekker zoetig korstje. In mijn eigen archief heb ik een soortgelijk recept, maar omdat drie frisdrankkippen wel wat veel is, deel ik vandaag mijn recept in de krant.

Meng 150 ml cola (gebruik altijd de echte Coca Cola, en altijd die met suiker) met 75 ml sojasaus en twee eetlepels olie. Doe het mengsel samen met de kip in een bakje, hussel even door elkaar en laat het daarna minstens een half uur in de koelkast marineren.

Verhit een grote koekenpan en schenk er een flinke laag olie in. Leg de kip in de olie en schep regelmatig om. Voeg na twee minuten de rest van de sojasaus toe. Roerbak weer twee minuten en voeg vervolgens de rest van de cola toe. Blijf de kip bakken en omscheppen tot de saus is ingedikt tot een donkere plakkerige drab. Haal de kip uit de pan en laat afkoelen tot je de stukjes veilig met je handen kan eten. Serveer bij de borrel.