Groene energiebedrijven

Windunie en Raedthuys, energiebedrijven die elektriciteit leveren uit wind en zon, zijn de meest duurzame stroomleveranciers van Nederland. Van de grote bedrijven is Eneco de duurzaamste producent.

Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd overzicht van zeven milieu- en consumentenorganisaties. Ze hebben 29 energieleveranciers beoordeeld op hun bedrijfsvoering. „Consumenten kunnen hierdoor een weloverwogen keuze maken voor een energieleverancier”, aldus de organisaties. Natuur & Milieu, Greenpeace, Hivos en Wise beginnen met een overstapcampagne om mensen te stimuleren stroom af te nemen bij de koplopers.

De score per leverancier kwam tot stand door een combinatie van twee factoren. Duurzame investeringen in de stroomopwekking telden voor vijftig procent mee; de manier waarop de bedrijven elektriciteit produceren, inkopen en leveren bepaalden de rest.

De lijst is samengesteld door Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, Vereniging Eigen Huis, Wereld Natuur Fonds en Wise. Het onderzoeksbureau CE Delft heeft de benodigde informatie verzameld. Volgens de organisaties scoren alleen de zes koplopers een voldoende op het gebied van duurzaamheid. Grote producenten als Essent, Delta en E.on behoren tot de achterblijvers. Volgens Essent deugt het onderzoek niet. Volgens een schriftelijke reactie is het bedrijf „de grootste producent van groene stroom”. Maar volgens een woordvoerder van Natuur & Milieu telt het bedrijf de omvangrijke bijstook van biomassa mee als groene energie. „En Essent investeert nog steeds in kolencentrales, die zijn niet echt duurzaam”, aldus de woordvoerder.