‘Festival faalde bij ramp Love Parade Duisburg’

Organisatoren van Love Parade Duisburg worden vervolgd. Terecht, zegt Lowlands, je bent als festival verantwoordelijk voor je publiek.

Volkomen terecht, noemt Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg de aanklacht tegen de Love Parade in Duisburg. „Daar zijn elementaire en cruciale logistieke fouten gemaakt. Om zoveel mensen via een tunnel die ook als uitgang dient naar het festivalterrein sturen, was zeer onverantwoordelijk. Het is werkelijk onbegrijpelijk dat dit is toegestaan.”

Het Duitse openbaar ministerie besloot gister tot vervolging van de verantwoordelijken voor de ramp bij de Love Parade in Duisburg. Op 24 juli 2010 brak tijdens het dancefeest paniek uit bij een nauwe toegangstunnel; 21 mensen kwamen om en er waren zo’n 500 gewonden. Vier medewerkers van de organisatie en zes Duisburgse ambtenaren worden aangeklaagd voor doodslag en mishandeling. Ze kunnen maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen. De vervolging van zes anderen is eerder gestaakt. Tegen hen was te weinig bewijs.

Grote muziekfestivals moeten hun uiterste verantwoordelijkheid nemen voor hun bezoekers, zegt Lowlands-directeur Van Eerdenburg. „Wij proberen ieder toeval uit te sluiten. Hoe een publiek beweegt op een terrein is voorspelbaar. Laat duizenden mensen wachten voor een ingang en er ontstaat rumoer en irritatie. Dat kun je aan zien komen, dus grijp je in.”

Waar begint verantwoordelijkheid van de organisator en waar houdt die op? In 2001 deden zich bij Dance Valley in Spaarnwoude problemen voor met het vervoer en raakten bezoekers onderkoeld. Vorig week zijn bij een concert van de Nederlandse dj Hardwell zestig mensen onwel geworden buiten de Odyssey Arena in Belfast. Velen hadden te veel drank of drugs gebruikt. Volgens Alda Events, verantwoordelijk voor de wereldtournee I Am Hardwell, ging het om mensen die de toegang was geweigerd.

Op de afgelopen Lowlands-editie werd een bezoeker ziek door het gebruik van xtc, hij overleed in het ziekenhuis. Volgens de politie viel Lowlands niets te verwijten. In 1999 overleed een man op het festival. Hij klom in een van de lichtmasten op het campingterrein en viel naar beneden. „Je kunt in een festivalstad van 55.000 mensen niet alles uitsluiten”, zegt Van Eerdenburg. „Als publiek domme dingen gaat doen, trekken we ons dat aan, maar we zijn er niet verantwoordelijk voor. Maar logistiek moet alles compleet uitgedacht zijn.”

Sinds het drama door noodweer op Pukkelpop in 2011 denkt Lowlands nog intensiever na over veiligheid bij extreem weer. Op het Belgische muziekfestival kwamen 5 bezoekers om het leven en raakten zo’n 150 gewond. De organisatie werd vrijgesproken, omdat er sprake was van overmacht, het noodweer werd erkend als ramp. Enkelen dienden echter nog klachten in. Volgens Pukkelpop loopt dat onderzoek nog.