‘Etnische zuiveringen’ bedreigen Centraal-Afrikaanse Republiek

Er komt in maart Europese troepenversterking in de Centraal Afrikaanse Republiek. Bestaat het land dan nog?

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken stemden maandag definitief in met het sturen van een troepenmacht naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. De militairen zullen „zo spoedig mogelijk” worden ingezet, zei buitenland gezant Catherine Ashton. Waarschijnlijk kunnen ze in maart ter plekke zijn. Vanochtend belegde de bevelvoerend commandant, de Franse generaal Philippe Pontiès, in Brussel een persconferentie over operationele missieaspecten.

De grote vraag is of de Europese versterking die met ‘spoed’ wordt gestuurd, nog veel uithaalt. Juist gisteren verwoordde de vorige maand aangetreden president Catherine Samba Panza haar wanhoop over de situatie door „de oorlog” aan te kondigen tegen christelijke milities die maar doorgaan met hun klopjachten op moslims. Volgens Samba Panza, zelf een christen, zijn het nu de zogeheten anti-balaka, oorspronkelijk opgericht om zich te verdedigen tegen islamitische strijdgroepen, „die doden, die plunderen, die stelen”.

Amnesty International nam gisteren de aanduiding „etnische zuivering” in de mond. „De exodus van moslims uit de CAR is een tragedie van historische proporties”, met mogelijk een desastreuze uitwerking op de hele regio, aldus Amnesty. Dat vreest ook VN-topman Ban Ki-moon. Hij waarschuwde gisteren dat de verdrijving van moslims uit het overwegend christelijke land zal leiden tot een deling van de CAR, waarbij de moslims zijn teruggedrongen tot het noordwesten.

De Afrikaanse troepenmacht (5.400 man) en de Franse eenheden (1.600 man) hebben het geweld de afgelopen weken niet kunnen intomen. De voorgestelde Europese troepenversterking bestaat uit 500 man. Maar nog onduidelijk is welke lidstaten die gaan leveren. Niemand staat te popelen, en mogelijk moet niet-lidstaten als Georgië bijspringen.