Els Borst waarschijnlijk door een misdrijf om het leven gekomen

De politie doet onderzoek bij de woning van Els Borst, nadat haar lichaam daar maandagavond is aangetroffen.
De politie doet onderzoek bij de woning van Els Borst, nadat haar lichaam daar maandagavond is aangetroffen. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Els Borst is waarschijnlijk door een misdrijf om het leven gekomen, zo meldt de politie. Op basis van forensisch onderzoek in combinatie met de bevindingen ter plaatse is een misdrijf de “meest waarschijnlijke” conclusie.

Het lichaam van oud-minister en voormalig D66-lijsttrekker werd maandagavond door een vriendin gevonden in de inpandige garage van haar villa in Bilthoven. Vanwege de “gekke plek” waar de voormalig politica werd gevonden, en “aanwijzingen die we nog niet begrijpen”, besloot de politie tot extra onderzoek. Die resultaten zijn nu bekendgemaakt.

“Op dinsdagmiddag werd een scan op het lichaam uitgevoerd in Maastricht. Daarna werd aan het eind van de middag sectie verricht door twee forensisch pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut. Uit deze onderzoeken kwam in elk geval naar voren dat het letsel dat is aangetroffen op het lichaam heeft geleid tot haar dood en er dus geen sprake was van een natuurlijk overlijden.

Op woensdagavond kon op basis van nader forensisch onderzoek in combinatie met de bevindingen ter plaatse de conclusie worden getrokken dat het het meest waarschijnlijk is dat mevrouw Borst-Eilers door een misdrijf om het leven is gekomen.”

‘Met stomheid geslagen’

D66-leider Alexander Pechtold liet zojuist met tranen in zijn ogen weten dat er al “een bang vermoeden” was, laat onze politieke redactie weten.

“Ik hoop dat Els niet lang heeft geleden. Er was al een bang vermoeden. En dit zijn de meeste bange gevoelens. Zo’n lief mens dat altijd zo lief is geweest voor anderen.”

Minister Asscher zegt in een reactie “met stomheid geslagen” te zijn. Hij noemt Borst een “hele zachtaardige vrouw, zeer betrokken, een warme persoon, een non-macho politica.”

“Ik ben heel geschokt en hoop dat alle vragen beantwoord kunnen gaan worden, voor de nabestaanden en familie.”

Minister Timmermans op Facebook:

“Ben diep geschokt door de mededeling van de politie over de dood van Els Borst. Mogelijk een misdrijf is deze lieve, zachtaardige, in en in menselijke vrouw fataal geworden. Niet te bevatten.”

Els Borst naast D66-leider Alexander Pechtold tijdens het D66-congres in de Beurs van Berlage afgelopen weekend. Foto ANP / Koen van Weel

Onderzoek gaat verder

Het onderzoek naar de dood van Els Borst zal door het OM en de politie worden voortgezet. De politie:

“Dit onderzoek zal zich onder meer richten op de periode tussen zaterdagmiddag 8 februari 2014 (haar vertrek vanaf het congres van D66 in Amsterdam in de Beurs van Berlage) en het moment van aantreffen van het lichaam op maandagavond 10 februari 2014. De politie wil ook graag weten met wie Mevrouw Borst-Eilers de afgelopen tijd contact heeft gehad.”

Reactie van de hoofdofficier van justitie:

Update 13.23 uur
De hoofdofficier van justitie Johan Bac zegt tegen RTL Nieuws dat het mogelijk is dat de oud-minister een inbreker tegen het lijf is gelopen die haar heeft gedood. Ook graaft de politie in de contacten die Borst de laatste maanden heeft gehad.

In de Domkerk in Utrecht wordt aanstaande zaterdag een herdenkingsdienst gehouden, waarna de oud-politica in besloten kring zal worden begraven.