Opinie

Domweg gelukkig aan de Zwarte Zee

Elk land heeft z’n eigen kampioenen: de Noren op het langlaufen, de Amerikanen op het snowboarden, de Canadezen op het freestyle skiën, de alpenlanden op het alpineskiën, de Duitsers op het rodelen, de Russen op het ballet-ijsdansen bij deuntjes van Tsjaikovski en ja, de Nederlanders op het schaatsen.

De medaillespiegel van Sotsji bewijst vooral dat W.F. Hermans gelijk had toen hij in Nooit meer slapen schreef: ‘Maximale resultaten worden niet noodzakelijk alleen door maximale inspanning bereikt, maar door iemand die zich maximaal inspant op een terrein waar hij toch al maximaal in het voordeel was.’

Door in Sotsji te schaatsen in plaats van op de Friese meren waar ‘we’ dat voor de klimaatcrisis al drie miljoen jaar deden, krijgt het publiek de illusie dat ‘we’ de beste van de wereld zijn. Zoals de Noren, de Duitsers, de Amerikanen, de Canadezen en de Russen dat ook denken terwijl ze hun tranen plengen bij volkslied en vlaghijsen.

Sotsji is een Truman Show. Middenin de bergen, omringd door conflictgebieden, is daar uit niets één waanzinnige tv-studio gebouwd. Elk sportland kan domweg gelukkig zijn aan de Zwarte Zee. Loop er honderd meter uit en je staat in de wildernis. Bij studiolicht geven Sven, Irene en de broertjes Mulder ons het idee dat ‘we’ de wereldtop zijn. Dat is niet erg. Dat is troostend.

Vergeet ook de koning niet. In de Volkskrant stond een brief dat Willem-Alexander nu hij koning is toch wel een net pak mocht dragen. Blijkbaar verwachten sommigen dat die man na zijn kroning plotsklaps gepromoveerd is tot halve heilige, die met pauselijke waardigheid bij zo’n schaatswedstrijd zou zitten. Natuurlijk is hij nog steeds dezelfde: iemand wiens enige echte interesse de sport is. Was die ‘zware delegatie’ een ruil voor de vrijlating van onze Greenpeace-activisten? Welnee. Al zouden die Spelen in Noord-Korea plaatsvinden, dan nog zou Willem-Alexander eisen erbij te zijn.

De NOS zette een filmpje online, waarin we het koningspaar tijdens zo’n heel schaatsrondje volgen. Er is daar dus een cameraman die de instructie heeft gekregen om alleen die twee in het vizier te houden. Waarom? Om ruw materiaal voor Lucky TV te leveren?

Ja, zelfs al is Lucky TV juist voor die Spelen met vakantie gestuurd. Op internet is iedereen aan het knippen en plakken geslagen, in een grote wedloop om het leukste grapje te maken. Halve heiligen die gewone mensendingen doen zoals juichen voor sporters: ook dat is troostend, tilt ons ietsjes op uit ons winterdipbestaan.

De koning, dat zijn wij. Domweg gelukkig in de Noordelijke Kaukasus.