D66 zoekt vandaag opnieuw confrontatie met Plasterk

Foto ANP / Valerie Kuypers

Informele gedoogpartner D66 zoekt opnieuw de confrontatie met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA). Tweede Kamerlid Gerard Schouw vraagt vandaag opheldering van de minister over de vraag of de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten zich houden aan het Europees mensenrechtenverdrag.

Twee dagen geleden overleefde Plasterk een motie van wantrouwen die D66-leider Alexander Pechtold had ingediend. Die motie heeft tot een vertrouwenscrisis geleid tussen Pechtold en PvdA-leider Diederik Samsom.

Kritisch rapport Europees Parlement

Schouw reageert op een oproep die het Europees Parlement (pdf) aan onder meer Nederland doet om wetgeving over inlichtingendiensten zo aan te passen, dat die “voldoet aan de fundamentele plichten als databescherming, privacy en de onschuldpresumptie”. Schouw:

“We hebben na het debat voor een klein deel opheldering gekregen over de 1,8 miljoen belgegevens. Maar de vraag of de Nederlandse inlichtingendiensten zich aan de wet houden, staat nog steeds overeind.”

In januari schreef minister Plasterk nog aan de Kamer dat de werkwijze van de AIVD en MIVD voldoet aan de eisen van het Europese verdrag voor de Rechten van de Mens. Schouw kreeg van Plasterk dinsdag de garantie dat hij onjuiste informatie aan het parlement voortaan zou rectificeren. Nu zegt hij:

“Ik wil weten hoe de minister zo stellig kan beweren dat dit het geval is, terwijl dit rapport toch zo kritisch is.”

Vertrouwenscrisis tussen Pechtold en Samsom

Samsom was na afloop van het debat woedend over de leidende rol die D66 speelde in de poging Plasterk weg te sturen. De boosheid richt zich volgens de PvdA niet op de motie zelf, maar op de onderliggende redenering. Een van de verwijten was dat Plasterk en de medeverantwoordelijke minister Hennis (Defensie, VVD) besloten om eerder onjuiste informatie aan de Tweede Kamer niet te corrigeren. Dan had de Kamer dus, volgens Samsom, ook Hennis moeten wegsturen. Dat D66 alleen Plasterk aanviel, toont volgens de PvdA dat D66 het sterkste correctiemiddel van de parlementaire democratie onheus heeft ingezet. Bij coalitiepartner VVD is er ook onbegrip over de “slordige” redenering. Maar daar leidde dat niet tot dezelfde mate van ergernis.

Voor de coalitie is een goede relatie met D66 belangrijk. De partij maakt deel uit van de ‘C3’, waar ook de ChristenUnie en de SGP bij horen. Deze drie ‘constructieve’ oppositiepartijen leveren de coalitie in de Eerste Kamer een meerderheid voor veel bezuinigingen en hervormingen uit het regeerakkoord. Samsom en Pechtold hebben elkaar gistermiddag gebeld, maar dat heeft de lucht nog niet geklaard.