Comcast koopt Time Warner Cable

Het Amerikaanse medialandschap zal grondig veranderen met de overname van Time Warner Cable door Comcast, die vandaag zal worden aangekondigd. De zet, ter waarde van 45,2 miljard dollar (ruim 33 miljard euro), betekent dat het grootste kabelbedrijf van de VS samengaat met het op één na grootste, om zo een derde van de markt in handen te krijgen. Marktleider Comcast heeft 22 miljoen abonees. Time Warner Cable (TWC) 11 miljoen. Samen worden zij een machtige video-en internetonderneming, temeer omdat ze in verschillende markten opereren. De breedbandkabelaars overlappen elkaar nauwelijks en concurreren in de praktijk hoegenaamd niet.

Comcast heeft zich ontwikkeld tot het machtigste mediabedrijf van de VS – wat omzet betreft zelfs het grootste mediaconglomeraat ter wereld. Een jaar geleden nam Comcast al een flinke stap, toen het voor 12,5 miljard euro NBCUniversal overnam.

Door TWC in te lijven voor een aandelenprijs van bijna 160 dollar, ontstaat een gigant die zeker de aandacht van de antitrustautoriteiten zal opeisen. Maar de Amerikaanse media meldden vannacht dat Comcast een plan heeft om vragen over monopoliegedrag te pareren. Door tijdig 3 miljoen klanten af te stoten, komt het aantal abonnees op 31 miljoen: iets minder dan een derde van de markt.

Deze stap markeert voor TWC een einde van een moeizaam hoofdstuk. Het bedrijf was voorheen onderdeel van mediagigant Time Warner, die deze week het Nederlandse Eyeworks inlijfde. Maar TWC werd in 2009 onafhankelijk, en is al geruime tijd verwikkeld in een vijandige overnamestrijd met het kleinere Charter Communications. Het bod van Charter was structureel te laag, vond de top van TWC.

Na een jaar van stil overleg meldt Comcast zich nu als reddende engel met de deal die volledig in aandelen wordt afgehandeld. Naar verwachting zullen de twee in combinatie ruim een miljard euro aan kosten besparen. TWC telt ruim 47 duizend werknemers en had vorig jaar een omzet van 16,5 miljard dollar. Bij Comcast werken 129 duizend mensen; de omzet is meer dan 60 miljard dollar.

Comcast (hoofdkantoor: Philadephia) heeft een sterke positie in het midden van de VS, maar niet in de mediamarkten die er nationaal en internationaal toe doen: New York en Los Angeles. Daar is TWC (gevestigd in New York) actief.

Of de deal voordelig is voor klanten en beleggers, moet nog blijken. Vast staat dat Rob Marcus zal profiteren. Hij is sinds 1 januari bestuursvoorzitter van TWC. Wordt het bedrijf overgenomen en wordt hij vervangen als topman, dan ontvangt hij contractueel 50 miljoen dollar: 36,7 miljoen euro.

De overname kan nog de mist ingaan, als aandeelhouders dwarsliggen. Ook kan Charter nog met een hoger bod komen. Beide mogelijkheden zijn onwaarschijnlijk.