Anarchistische Legopoppetjes

Animatiefilm //

The Lego Movie

Emmet is een blijmoedig mannetje dat graag de regels volgt die hem zijn ingeprent door jarenlange propaganda van het autoritaire regime. Dat regime wordt met strakke hand geleid door Lord Business. Net als iedereen wordt Emmet wakker met het opgewekte lied Everything is Awesome op de radio en komt het niet in hem op zijn tot in detail gereguleerde bestaan in twijfel te trekken. Tot hij door een rebels meisje abusievelijk wordt aangezien voor de Speciale, een uitverkoren held die samen met sidekick Batman en nog wat (super)helden de wereld zal redden van het kwaadaardige regime. Zo komt Emmet terecht in een avontuur dat zijn hele leven op zijn kop zal zetten.

Een leven dat in Legoblokjes is vormgegeven, dit is immers The Lego Movie, met een combinatie van stopmotion- en computeranimatie. De karakteristieke nopjes van de blokjes zijn bewust zichtbaar gehouden. In een van de mooiste sequenties behouden de golven hun blokjesvorm, maar ziet de storm er toch dynamisch uit, een knappe prestatie. Elk decorstuk bestaat uit Lego, maar soms had er wat meer ruwe textuur in gemogen.

De licht anarchistische en ironische benadering van de film doet denken aan de frisse, humoristische manier waarop de eerste Shrek-film in 2001 afrekende met de zoete animatiesprookjes van Disney. Vrijwel alles in The Lego Movie wordt belachelijk gemaakt of geparodieerd: Batman is een jaloerse, puberale figuur die luistert naar hardrock („darkness, no parents”), er worden grappen gemaakt over moderne filmhelden, van Gandalf tot Wonder Woman. Ook Lego zelf moet het ontgelden. Want als je altijd alle regels van de gebruiksaanwijzingen moet volgen, hoe kun je dan creatief zijn?

Na jaren talmen besloot Lego eindelijk groen licht te geven aan The Lego Movie, die in Amerika met een opbrengst van bijna 70 miljoen dollar een uitstekend openingsweekend achter de rug heeft.

De speelse subversiviteit van The Lego Movie loopt in de live-actionfinale tegen zijn eigen grenzen aan. Dan steekt vet sentiment over vaders en zonen opeens de kop op en wordt het bovendien overduidelijk dat deze film gewoon ook weer heel veel blokjes Lego moet verkopen. Lord Business is in het echte leven nu eenmaal onoverwinnelijk.