Al-Sisi laat uniform thuis en koopt wapens in Moskou

Legerleider Al-Sisi haalt in Rusland oude banden aan

Al-Sisi reist in burger
Al-Sisi reist in burger Foto Reuters

De Egyptische legerleider Al-Sisi is gisteren in Moskou aangekomen voor een bezoek dat volgens waarnemers vooral bedoeld is de banden tussen Egypte en zijn vroegere bondgenoot weer aan te halen. In de Egyptische en Russische media wordt gespeculeerd over Russische wapenleveranties ter waarde van 1,5 miljard euro. De rekening zou worden betaald door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Vandaag praat Al-Sisi met de Russische president Poetin. Die zei de (nog niet officieel aangekondigde) kandidatuur van Al-Sisi bij de komende presidentsverkiezingen te steunen. Veldmaarschalk Al-Sisi werd vorig jaar zomer de sterke man van Egypte, nadat het leger een militaire coup had gepleegd tegen de gekozen president Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap. Het bezoek aan Moskou is zijn eerste buitenlandse reis als leider van Egypte. Opvallend is dat Al-Sisi zijn uniform had thuis gelaten en zich als burgerpoliticus presenteerde.

Het bezoek aan Moskou is een signaal aan de VS dat Egypte zich onder Al-Sisi losser wil opstellen jegens Washington. In de Egyptische media worden de Amerikanen door hun kritische houding afgeschilderd als helpers van de Moslimbroederschap. Saoedi-Arabië en de VAE steunen Al-Sisi vanwege de harde repressie van de Moslimbroederschap, die zij ook in eigen land vrezen. (AP, Reuters)