Aardbeving met kracht van 3.0 in Groningen

Een seismograaf bij het KNMI registreert de trillingen van de aarde.
Een seismograaf bij het KNMI registreert de trillingen van de aarde. Foto ANP / Jerry Lampen

Een aardbeving met een kracht van 3.0 op de schaal van Richter heeft zich vannacht voorgedaan in Groningen. Dat blijkt uit metingen van het KNMI. Het epicentrum lag bij Leermens.

Aardbevingen met zo’n hoge kracht doen zich maar enkele keren per jaar voor. De zwaarste beving tot nu toe was er een met een kracht van 3.6 in augustus 2012.

De beving van vannacht deed zich even na 03.00 uur voor. Op Twitter doen Groningers melding van kinderen die uit bed zijn getrild, klapperende kastdeuren en nagellakpotjes die op de grond zijn gevallen.

Twitter avatar twitmarisje ☆Ma®is☆ Niet meer kunnen slapen nu!!! Was echt een beste!!! #geschrokken!!! #aardbeving
Twitter avatar HannekeHuizenga Hanneke Huizenga @rtvnoord: Dit was echt een hele angstige aardbeving om 3:14. Ben er nu nog wakker van, epi loppersum?
Twitter avatar HEEJIJDAAR mandyw Lees net dat er weer een aardbeving was, dat verklaard waarom al mijn nagellak potjes opeens zomaar op de grond vielen….
Twitter avatar onderwijspassie Angèle van der Star Werd wakker: mijn bed trilde wel een dikke minuut lang en de flesjes op mijn wastafel maakte er herrie van! #aardbeving 3.13 uur ofzo??
Twitter avatar Anneloesis Anneloes Deze was echt heel lang, kinderen naast het bed!! #eng #aardbeving @gronbb

De beving werd volgens RTV Noord in een groot deel van Noordoost-Groningen gevoeld.

Van gaswinningsbedrijf NAM en het Rijk krijgt Groningen de komende vijf jaar 1,18 miljard euro als compensatie voor de aardbevingen. Het eind november verschenen winningsplan van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stelt dat er binnen een periode van vijf jaar waarschijnlijk zwaardere aardbevingen zullen plaatsvinden, met een maximum van 4,4 op de schaal van Richter. Over een periode van tien jaar bestaat de kans op aardbevingen van maximaal 4,8 op de schaal van Richter.