13de maand én leaseauto? Dan bof je

TNO en uitzendbureau Unique onderzochten het verschil tussen wensen van de werkgever en werknemer.

Het is geen geheim dat werkgever en werknemer anders denken.

Maar hóé anders is dat precies?

Elk jaar doet uitzendbureau Unique samen met onderzoeksbureau TNO onderzoek naar personeelkwesties in het mkb, dus bedrijven tot vijfhonderd werknemers. We bespreken een paar opvallende conclusies met Raymond Puts, algemeen directeur van Unique.

De belangrijkste arbeidsvoorwaarde voor zowel de mkb’er als de medewerker is de pensioenregeling.

Puts: „Wat opvalt is dat twee arbeidsvoorwaarden die door de werknemer verder als belangrijkste worden beoordeeld, zoals de overwerktoeslag en flexibele werktijden, niet vaak worden aangeboden door hun werknemers. En ook de leaseauto, die toch jarenlang favoriet was, is nu aan het verdwijnen. Een dertiende maand geeft slechts een op de vijf mkb’ers. Extra’s als fruit op de zaak, samen sporten en een bonus voor het niet roken is er dan weer wel vaker.”

Bijna tweederde van de mkb’ers (61 procent) vindt niet dat zij meer zouden moeten investeren in een opleiding. Van de werknemers vindt 79 procent dat dit wél zou moeten gebeuren.

„Dit is wel een opmerkelijk verschil. Waar dat mee te maken zal hebben is dat het bedrag van opleidingen hoog is, óók voor een dagcursus. Een werkgever ziet het als grote kostenpost, een werknemer kan zich waarschijnlijk niet eens meer herinneren dat hij een ochtend een cursus heeft gevolgd. Ook gaan misschien de dure cursussen allemaal naar één persoon, en krijgen de andere werknemers daardoor minder aandacht.”

67 procent van de mkb’ers neemt het liefst morgen nog afscheid van gemiddeld 8,5 procent van de medewerkers.

„Eigenlijk valt dat percentage best wel mee natuurlijk, het betekent dat ze met het grootste deel van het personeel wél tevreden zijn. De reden dat ze wel mensen willen ontslaan, maar dat niet doen, komt vooral door de dure ontslagprocedures.”

Ruim 40 procent van de werkgevers in het mkb vindt dat er een gebrek is aan goede kandidaten voor de invulling van een functie.

„Dat lijkt raar in crisistijd, maar gaat vooral om technische en commerciële functies. Er zijn steeds minder vakmensen te vinden, terwijl die wel hard nodig zijn, zowel op hbo, wo als mbo-niveau. Mensen die secretarieel werk doen zijn wel makkelijk te vinden.”