Waarom blijft het regenen, en wil het maar niet winteren?

Dit was het Amsterdamse centrum vlak voor kerst. Het weerbeeld was toen gelijk aan dat van nu: weinig kou, veel regen.
Dit was het Amsterdamse centrum vlak voor kerst. Het weerbeeld was toen gelijk aan dat van nu: weinig kou, veel regen. Foto ANP/Robin Utrecht

Van een echte winter is deze winter nauwelijks sprake, en dat lijkt voorlopig zo te blijven. Wellicht wordt dit zelfs een historisch zachte winter. Maar waarom is het dan zo warm, en bovendien ook zo nat? Enkele experts leggen uit hoe dit kan en blikken vast vooruit op het komende (warme) seizoen.

Het Koninklijk Nederland Meteorologisch Instituut (KNMI) bevestigt online dat de temperatuur al de hele winter opmerkelijk hoog is, en dan wil het ook maar niet ophouden met regenen. De oorzaak hiervan is volgens het KNMI een zeldzaam ‘hardnekkig luchtdrukpatroon’.

Voortdurend trekken er de laatste maanden namelijk diepe depressies over de Atlantische Oceaan naar de Britse Eilanden. Het KNMI maakte dit visueel. In de kern van deze depressies is de luchtdruk bijzonder laag. Het dagelijkse gemiddelde van de luchtdruk in dit gebied is minder dan eens per eeuw zo laag als dit jaar.

Depressies veroorzaken extreem veel regen en wind

De genoemde depressies zorgen voor veel regen en wind in West-en Zuid-Europa. Dat verklaart de grote wateroverlast in Groot-Brittannië, waar het in 250 jaar niet zo nat is geweest, en in de kustgebieden veroorzaken hoge golven overlast. Bewoners van het stroomgebied van de Theems en van Somerset moeten ernstig rekening houden met meer overstromingen.

In het overstroomde dorpje Datchet, grenzend aan de Thames wordt een dame middels een kayak vervoerd. Foto EPA/Facundo Arrizabalaga

Vanavond geldt een code geel, aan de kust gaat het stormen

In Nederland is de temperatuur ook bijzonder zacht, regent het veel en waait het hard. Voor vandaag geldt zelfs een code geel omdat vanavond en vannacht windstoten tot honderd kilometer per uur voor kunnen komen langs de kust. In het binnenland blijft het met windkracht 5 tot 6 bij een krachtige wind, aldus het KNMI.

Maar echt winterweer blijft dus uit. In Zeeland heeft het hier en daar nog geen dag gevroren, we hebben een klein beetje sneeuw in het noordoosten gehad, maar ook dat mag geen naam hebben. We stevenen af op een mogelijk historisch zachte winter, het zou zelfs de zachtste winter in 300 jaar kunnen worden.

‘Waarschijnlijk de op één na warmste winter sinds 1901’

Volgens weerman Reinier van den Berg zit dat er waarschijnlijk niet in, maar is de kans groot dat het de op één na warmste winter sinds 1901 wordt. De historisch warme winter die we waarschijnlijk niet gaan overtreffen vond zeven jaar geleden plaats in 2007.

Het einde van de meteorologische winter komt inmiddels zo langzamerhand in zicht, die duurt volgens Van den Berg van 1 december tot en met de laatste dag van februari. En op de weerkaarten is tot het einde van deze maand geen spoor van winterkou te bekennen, zo schrijft de weerman in zijn column.

En ook zijn collega Ed Aldus beaamt dit: voorlopig blijft het zacht dankzij die beruchte depressies:

Twitter avatar EdAldus Weerconsult.nl Komende 2 weken is de kans groot (80-90%) op aanhoudend zacht winterweer. http://t.co/iLqn5fDSTq

Als het weerbeeld de lijn van 2007 blijft volgen is er wel een extreem warme lente in aantocht. Weerman Van den Berg heeft goede hoop:

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Winter 2014 op weg voor Nr 2 positie, na 2007, de warmste tot dusver. En: lente 2007 was ook record warm. Nu 2014 nog ;-)