Vredespaleis en Kamp Westerbork worden Europees erfgoed

Het Vredespaleis in Den Haag en herinneringscentrum Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen krijgen het Europees Erfgoedlabel. De bedoeling van het label is dat de naamsbekendheid van de instanties wordt vergroot. Het predicaat wordt toegekend aan erfgoed dat de Europese eenwording vertegenwoordigt.

De restanten van de strafbarakken op het terrein van het voormalige Kamp Westerbork.
De restanten van de strafbarakken op het terrein van het voormalige Kamp Westerbork. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Het Vredespaleis in Den Haag en herinneringscentrum Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen krijgen het Europees Erfgoedlabel. De Europese Commissie heeft de aanvraag onlangs goedgekeurd. De bedoeling van het label is dat de naamsbekendheid van de instanties wordt vergroot. Het predicaat wordt toegekend aan erfgoed dat de Europese eenwording vertegenwoordigt.

Naast de twee Nederlandse instellingen zijn ook archeologisch park Carnuntum in Oostenrijk en het Grote Gildehuis in Estland tot Europees erfgoed uitgeroepen. De vier ‘winnaars’ zijn gekozen uit negen geselecteerde kandidaten.

Burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe feliciteert Westerbork:

Twitter avatar janbroertjes Jan Broertjes @kampwesterbork Europees erfgoed! Geweldig nieuws. Dirk Mulder en zijn mensen gefeliciteerd !

‘Belangrijk voor recente geschiedenis Europa’

De jury maakte in november al bekend enthousiast te zijn over de voordracht van Kamp Westerbork en het Vredespaleis. “De jury erkent hiermee dat de twee Nederlandse inzendingen belangrijk zijn voor de recente geschiedenis van Europa”, zei minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) toen.

In het Vredespaleis in Den Haag is onder meer het Internationaal Gerechtshof gevestigd. Het paleis, dat dit jaar honderd jaar bestaat, staat symbool voor vrede en recht. Kamp Westerbork diende in de Tweede Wereldoorlog als doorvoerkamp naar concentratiekampen.

Volgend jaar weer twee aanvragen

De Nederlandse instellingen zijn voorgedragen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Volgend jaar mag Nederland weer twee aanvragen indienen. Op 8 april is in Brussel een ceremonie georganiseerd waarbij de vier instanties officieel het label krijgen toegekend.

Het erfgoedlabel werd in 2007 gelanceerd door de Europese Unie. Tientallen musea en bijzondere plaatsen in Europa hebben sindsdien een plaquette aan de muur mogen hangen. Onder meer het Palais des Papes in Avignon, de Akropolis in Athene en het Piazza del Campidoglio in Rome zijn officieel Europees erfgoed. (Novum)

Het Palais des Papes in het Franse Avignon, hier op archiefbeeld uit 2001.

Het Palais des Papes in het Franse Avignon, hier op archiefbeeld uit 2001. Foto EPA/ Anne-Christine Poujoulat